543852e4-c274-4ccb-a8ee-3889b0765237-depresija-123

Zanimanja koja uništavaju zdravlje

Objavljeno 4. January 2018. | Autor: saliha | Magazin

 

Čak 26 posto zaposlenih u stresnim zanimanjima traži pomoć ljekara, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Respiratorne bolesti prednjače u odnosu na sva druga profesionalna oboljenja. Najčešće se javljaju kod građevinara, a najčešća je azbestoza, progresivna bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine ili azbestnih vlakana, prenose mediji.

Artritis stopala do kojeg dovodi konstantno stajanje najviše pogađa učitelje i profesore, dok poremećaj u spavanju izaziva rad u sjenama. Promijenjeni ritam spavanja može izazvati i manjak energije, zatim pojavu učestalih glavobolja, otežanu koncentraciju i promjene raspoloženja.

Posljedice ovako lošeg psihofizičkog stanja mogu da budu ozbiljne greške i nesreće. Depresija je gotovo siguran ishod za većinu koji rade duže od 11 sati. Kod njih se dvostruko povećava mogućnost za snažan napad depresije. 

Depresiji su podložne i osobe koje zarađuju brinući o drugima, kao što je kućna njega. Čak 11 posto zaposlenih imalo je težak oblik depresije zbog osjećaja nemoći u odnosu na bolesnu osobu koja očekuje pomoć.

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>