Graphic1

PRIZNANJE HEROJIMA: Podshumno odlikovanje Mehemedu Sidranu i Refiku Tufi

Objavljeno 11. January 2018. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Unija veterana „ Kantona Sarajeva podshumno je Mehemedu Hemi  Sidranu i Refiku Refi Tufo dodjelila odlikovanje „ POVELJA VETERANA „ u zank velikog doprinosa u odbrani zemlje,stvaranju jedinstvene boračke organizacije, borbi za boračka prava i njihov status, te obnovi zemlje.

 

 Na  sjednici JOB-a KS podshumno su dodjeljena odlikovanja „ POVELJA VETERANA „ velikih hadžićkim herojima Refiku Refi Tufi i Mehemedu  Hemi Sidranu.

SRAMNA ODLUKA VIJEĆNIKA

Za razliku od vijećnika Općinskog vijeća Hadžići, koji po svaku cijenu, umjesto organizatora otpora i ljudi koji su za ovu slobodu dali ono najveće ,svoje živote, da bi ovi  danas koji  donose odluke , odlučuju  o građanima ove općine,   kazali da je za njih od velikih hadžićkih  heroja,  jači i veći ataše za kulturu,ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Po drugi put ti vijećnici pokušavaju, i uspjeli su, da proguraju Odluku na Općinskom vijeću, da nova škola  u Hadžićima nosi ime  po čovjeka koji su služio fašističkom režimu Nezavisne države Hrvatske (HDH). Tom  istom režimo koji je po Sarajevu, Marijin Dvoru  i drugim mjestima vješao naše ljude, koji su se borili  za slobodu.

I on veći od naših heroja.Sramno!

SKUPŠTINA KS VEĆ JEDNOM ODBILA INICIJATIVU

 Nije pomoglo ni mišljenje poslanika Skupštine Kantona Sarajeva koji su kazali  da je neprimjereno da nova škola u Hadžićima , umjesto Čede i drugih velikih hadžićkih  heroja, koji su na samom početku agresije stali na branik slobode i  poginuli za ovu zemlju  nosi ime po nekon ko je služio ustaškom zločinačkom režimu.

Nije pomoglo ni mišljenje  Skupštine Kantona Sarajevo da je neprimjereno da umjesto naših boraca djeca  pamte i veličaju one koji su služili fašistima, koji su im bili odani, obavljali odgovorne dužnosti, a tu odanosti ustaškom fašističkom pokretu pokazali su i u obavljanju funkcije ataše za kulturu ustašog pokreta Ante Pavelića.

NEPRIHVATLJIVO I SRAMNO

Nije pomogla ni diskusija Mirsada Dupovca na sjednici Općinskog vijeća Hadžići , kada je  rekao  da je sramno da se po njemu dodjeli ime školi.

-Mi danas to nebi smjeli  uraditi samo po činjenici da je pripadao ustaškom pokretu Nezavisne države Hrvatske. On je čak obavljao veliku funkciju – ataše za kulturu poglavniku Ante Pavelića.Da bi došao do te funkcije svom vođi morao  se i  te kako dokazati.Umjesto naših heroja mi dajemo da Škola nosi njegovo ime.Za mene to neprihvatljio i sramno.

ANTIFAŠISTI SUBNOR-A SE JEDINI PROTIVILI

Tako, međutim, nije mislila većina vijećnika.Osim antifašista SUBNOR-a, koji su  javno prozvali Općinsko vijeća, i kazali da bi umjesto atašea za kulturu ustaške Nezavisne države Hrvatske, škola morala nostiti ime po nekom od hadžićkih heroja.Zar nije čudno i sramno da se  niti jedna druga boračka organizacija nije oglasila  i stala na stranu antifašsta SUBNOR-a Hadžići.

Ni jednu ulica u Hadžićima danas ne nosi ime po nekom od naših boraca.

FIŠO:HADŽIĆI SU PO TOME JEDINI U DRŽAVI

Ministar za boračka pitnja KS, prošle godine u Tarčinu rekao je da bi glavna ulica u Hadžićima morala nositi ime po Refiku Tufi.Naglasio je da su Hadžići jedina Općina u BiH da ni jedna škola, ustanova niti bilo koja druga institucija ne nosi ime po nekom od naših velikih heroja.Da je to čudno, poražavajuće, i sramno.

Zar nije čudno   da nadležni  u općini Hadžići nisu podnijeli tužbu protiv čelnika takozvane Srpske općine Hadžići, da se danas umjesto onih koji su ubijali i palili žive ljude sude nevinim ljudima Ratnog predsjedništva Hadžići,  koji su branili  civile  od zločina.

Ti isti  vijećnici danas će vam pričati drugu priču.Pravdaju se, a sve ih vode ne mogu oprati.

KO SU  HADŽIĆKI VELIKI HEROJI

Major Mehemd Hemo Sidran istakao se kao veliki borac, a dobitnik je najvećeg ratnog priznanja „ Zlatni ljiljan“. U borbi  je ostao  bez obje noge.

U ratu je osnovao JOB-a , a u jednoj organizaciji tada su bila sva boračka udruženja.Kasnije će to  neki razbiti na mnoštvo boračakih udruženja, a takvom odlukom i načinom rada nije se pomirio do smrti.Ostala mu je neostvarena želja stvaranje samo jedne jedistvene, jake boračke organizacije.

U više navrata bio je vijećnik Općinskog vijeća, borio se za pravo svakog građanina, posebno boraca.Kritikovao je nezakonit rad, pljačku, a bio je pozat što je o svim negativnosti javno govorio.

Pukovnik Refik Refo Tufo bio je prvi organizator otpora, čovjek koji će se pamtiti po odlučnosti i herojstvu . Već na samom početku  ukazivao  je šta se spremna, organizovao i mobilizirao ljude, i  njegova je velika zasluga u odbrani šireg područja Tarčina i drugih mjesta hadžićke općine.

 Tufo je prvi predsjednik JOB-a Hadžića.Kao i Sidran javno je kritikovao vlast za negativan rad,a kao poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo dao je veliki doprinos  u radu, rješavanju životnih pitanja građana, posebno boračke populacije.

Tufo je dobitnik velikog broj nagrada i odlikovanja.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>