76.GODIŠNJICA IGMANSKOG MARŠA :Na Velikom polju delegacije iz Austrije, Italije, Rusije…

Objavljeno 27. January 2018. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Prema riječima Ibrahima Durme, predsjednika Organizacionog odbora ove godine bio rekordan broj učesnika

Delegacije iz zemlje i inostranstva položili cvijeće

Bogićević: Nacionalisti bi sve dali da ostanu na vlasti

Fišo:Građani životima branili Igman i Veliko polje, sada bi to neko da proda 

 Na Velikom polju na Igmanu, na centralnoj manifestacija obilježavanja 76. godišnjice Igmanskog marša, prisustvovalo je oko  20.000 ljudi. Bila je ovo, kako su nam rekli učesnici marša, Jugoslavija u malom. Od bivše nam države najviše je bilo  antifašista iz Slovenije.Zatim iz Srbije,Hrvatske,Crne Gore, Makedonije..

 Bili su ovdje predstavnici iz Italije, Austrije, udruženje ratnih veterana iz Rusije…

-Postigli smo rekord kada je u pitanju Igmanski marš. Više od  5.000 „igmanaca“ bilo je u maršu, što je rekord.Tu su  koruški partizani, sportisti, izviđači planinari.Raduje da je oko 60 odsto prisutvih mladi ljudi, kazao nam je Ibahim Durmo, predsjednik organizacionog odbora Igmanskog marša.

SVE GENERACIJE

Učesnici Igmanskog marša bili su pripadnici  svih generacija. Od najmlađih, tinedžera, omladinaca,do najstarijih  antifašista.Pjevalo se uz zvuke partizanskih pjesama, nosile zastave bivše Jugoslavije, slike Josipa Broza Tita, kao i zastave SUBNOR-a i državne zastave BiH..

Bilo je ovo još jedno  sjećanje na 28. januar 1942. godine,kada je  oko 500 partizana  pod nemogućim uslovima, uz veliki snijeg i mraz prepješačili Igman, krečući se ka slobodnoj teritoriji u Foči.

Pedhodno je na Brezovači, na spomen- obilježju borcima NOR-a, i  Mrazištu, gdje su sahranjeni šehidi posljednjeg odbranbeno-oslobodilačkog položeno cvijeće, i  minutom šutnje i učenjem Fatife odata počast .

Ispred spomen obilježja na Velikom polju sjećanje na Igmanski marš  evocirao je najmlađi učesnik Slovenac Albin Pibernik, koji je 1942. godine kao 11-godišnjak zajedno s roditeljima prisustvovao formiranju Prve proleterske brigade.

BOGIĆEVIĆ:ŠIRA BORBA PROTIV NACIONALISTA

Brojne aplauze imao je i nekadašnji član predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević.Govorio je o borbi  protiv fažizma, Iganskom maršu, ali i sadašnjoj situciji u našoj zemlji , gdje glavnu riječ, kako je rekao, vode nacionalisti. U zemlji cvijetra korupcija,  sve je  izraženija pljačka državne imovine, a sve  zbog  pohlepa za vlašću i  novcem.

- Ljubi biraju svoje „ spasioce“, a onda se spašavaju od njih samih.Ovi danas sve bi dali da ostanu na vlasti.Usmjesto sposobnih na odgovorna mjesta postavljaju podobne.Često ti isti  pozivaju na  rat.Nijedan rat nije vrijedan samo jedne dječije suze, naglasio  je Bogićević.

Istakao je kako  se danas  sve više falficiraju istorijske činjenice.

-Antifašizam  i fašizam stavljaju se u istu ravan, imena školama daju se po imenima  ljudi koji su bili članovi  fašističkih organizacija ili su činili  velike zločine. Na sve ovo većina šute.Mora se dići jači glas, boriti se protiv toga.Posebno veliku ulogu u tome imaju mladi, istakao  je Bogićević.

FIŠO: NEĆEMO DATI IGMAN I VELIKO POLJE

Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS tražio je da  patrioske snage zauzmu jedinstven stav protiv fašizma, korupcije i pljačke državne imovine.

-Danas je godišnjice pogibije Srđana Aleksića.Život je izgubio  što je spašavao druga druge nacionalnosti. Korupcija, pljačka, nepotizam i druge negativnosti sve više dolaze do izražaja.Hoće da nam uzmu i naše Veliko Polje i Igman. Ove olimpiske ljepotice građani    su branili i odbranili, mnogi za to dali svoje živote. Sada bi neki ovo bi  da uzmu u svoj posjed, istakao je Fišo.

 BROJNE DELEGACIJE

Na Velikom polju, gdje je održan centralni dio manifestacije,mnogobrojne delegacije  iz inostranstva i naše zemlje položile su cvijeće.Bili su tu predstavnici Ljubljane,Velenja,Podgorice,Dubrovnka,Makarske,Beograda,Kragujevca,Bajne Bašte,Titovog Užica…

Nakon manifestacije organizovano je zajedničko druženje, a u pjesmi i veselju posebno su se istakli Slovenci i Bosanci, koji su roštiljali, pjevali i u lijepoim danu uživali u ljepotima Igmana.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>