21. marta godišnja Skupština SUBNOR-a Hadžići : Među najboljim, na Igmanskom maršu 20.000 ljudi…

Published On 17. March 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Po postignutim rezultatima članovi  udruženja SUBNOR-a Hadžići sigurno su  najaktivinji na području Općine Hadžići. Iza njih su rezultati i  prizanja koja druga udruženju mogu samo sanjati.

 Na obilježavanju Igmanskog marša, koje organizuje hadžićki SUBNOR-a  ove godine bilo je oko 20.000 ljudi. Došle su delegacije iz gotovo svih  republika  bivše Jugoslavije. Ova manifestacija već je prerasla u regionalni karakter.

Za  27.juli, na Ivan-sedlu, svake godine prisustvuje  više hiljada ljudi, i tako dalje. A sve rade amaterski

 Ovo udruženje  jedino je na području Općine Hadžići koji su  na prošloj Skupštini, kada je razmatran Izvještaj o radu ,saopćenjima za javnost i na drugi način javno ustali protiv toga da nova škola u Hadžićima nosi ime po Enveru Čolakoviću, koji je služio ustaškom pokretu  i bio ataše za kulturu fašističkog poglavnika Nezavisne državne Hrvatske (NDH) Ante Pavelića. Tražili su da  umjesto njega Škola nosi ime  po nekom od hadžićkih heroja, a ima i oni koji su išli, pa čak i radili u pomenutoj školi, a poginuli  za oslobođenje zemlje.

Na taj načim, kako kažu,  generacije učenika bi  trajno pamtili imena velikih boraca, koji su prvi,kada je bilo najteže,  na samom početku agresije, stali na branik slobode i svojih životima branili i odbranili Hadžiće i BiH.

Tužno je, kako je tada rečeno na Skupštini, da je naša Općine jedina u državni da ni jedna ulica, škola niti bilo koji drugi objekt ne nosi ime po nekom od velikih heroja Hadžića.

 Nisu na Budžetu, nemaju nikakave redovne primanja, za razliku od nekih drugih udruženja ove Općine.

U izvještaju o radu za 2017. godinu, kada govore o uslovima rada o dodjeli prostorija piše, citiramo:“ Aktuelna vlast opštine Hadžići nema sluha da prijeratni prostor, kojeg smo imali, ne dozvoljavaju da koristimo.Isti su ustupili drugim udruženjima , a nas su glatko odbili.Vjerovatno će doći vrijeme kada  će zavladati pravednost i jednak odnos prema svim udruženjima , a posebno prema udruženjima antifašista i boraca Hadžića“, završen citat.

 U izvještaju je obrađena aktivnost udruženja za svaki mjesec.

Skupština će se održati u srijedu,21. marta u 17 sati, u prostorijama hotela Seos.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *