HADŽIĆI:Bespravna sječa ostavila posljedice : Izvorište „Krupa“ ponovo zamućeno

Published On 1. April 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ d.o.o. Hadžići obavještava korisnike usluga koji se vodom za piće snabdijevaju sa vodovodnog sistema „Krupa“, a sa kojeg se snadbjeva najveći broj stanovnika Hadžića, da je  ponovo došlo do zamućenja vode za piće i da se ista ne koristi  u sanitarne svrhe bez termičke obrade ( prokuhavanja). 

Tako  građani Hadžići ponovo  ispaštaju zbog  bespravne sječe šume, i tako će, kažu stručnjaci,  biti često  usljed prvih kiša.

Ove fotografije, koje smo snimili u okolini Tarčina, kao da su sa neke druge planete.Šuma totalno posječena,a iza nje ostala pustoš  i posljedice.

 Iako su  iz Uprave za šumarstva KS više od deset godina upozoravaju nadležne  da moraju nešto učiniti, da se suzbije bespravna sječa. Govorili su ako se to ne zaustavi da će se  posljedice osjećati  na duži period. Međutim, sve je ostajalo samo na tome.

Kao najugroženija područja na kojima se provodi bespravna sječa  navedeni su  lokaliteti Miševića, Košćana, Reštelice, Mehine Luke,Pazarića, Podvoda, Kraljevca, Pratače, Lokava, Oštrika, Rakovice Kapučice, na području Igmana….

Nije rijetkost , kako ističu u informacijama, da bespravnu sječu  obavljaju i lica   sa područja Kiseljaka ,Visokog, Konjica  i drugih općina.Da se u bespravno sječu ide sa teškim specijalnim vozilima, kamionima, traktorima…

Ostaje pitanje zašto se godinama na poštuje mišljenje struke.

Sada građanima Hadžića jedino ostaje  da  strahuju  da li će kiša pasti i ponovo dobiti obavjest da voda nije za piće.

avaz.ba 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *