GODIŠNJICE: Sjećanje na velike heroje, dan kada je oslobođenja kasarna Krupa…

Objavljeno 11. May 2018. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Maj je mjesec otpora, pobjeda, opstanka naroda.U maju je pobjeđen agresor.Nije se ostvarila namjera da će za 15 dana  BiH biti pokorena. Za to su, u prvom reda, zaslužni doborovoljci, junaci u patikama.

Veliki heroji, koji su ostali da brane svoje ognjište bili su stanovnici XII Hercegovačke ulice.Svaki stanovnik Hadžića trebao bi imati DVD i svjedočenje Hamde Kovačevića.Trebao bi znati sa koliko volje, elana su se borili, branili svoje ognjište.Mada su ih neki sprečavali u tome. Video svjedočenje najbolje će reći istinu o svemu.

Na kraju su se, ipak, predali i platili veliku cijenu.

Ubijeni su više puta.Svirepo..

Ispred nekadašnjeg Radničkog doma 11. maja 1992. godine  ubijen su : Adil Kovačević, Dženan Kovačević,Zijad Kovačević, Uzeir Kovačević,  Pero Medić, Mladen Soldo, Remzo Ćosić, Ismet Hodžić, Atif Isić, Edin – Kaća Kovačević, Almir Kovačević, Miralem Kovačević, Zamir Kovačević i Avdo Kovačević.

Rodbina i prijatelji, predstavnici Općine, Kantona Sarajevo i boračkih organizacija cvijeće su položili i na spomen- obilježje u centru Hadžića,gdje su uklesana njihova imena.

-Svakim dananom sve nam je teže.Posebno kada znamo da za te zločine niko nije odgovarao, rekao nam je Redžo Ćosić, čiji je sin među  svirepo 14 ubijenih Hadžićana.

 

Nakon što su ih mučki ubili ispred Radničkog doma, zločinci su ih nabacali na kamion i odvezli u kamenolom Krupac, zapalili benzinom i zatrpali.

Novo ubistvo.Zločin nad zločinom.

ZAŠTO TUŽBA NIJE PODNESENA?

 

Dan ranije obilježena je godišnjica stradanja logoraša.Samo u jednom danu, u kasarni Lukavica do smrti je pretočeno 46 zatočenika.I niko ne odgovara.I ovdje se sve zna.

Nadležni nisu ni podnijeli tužnu protiv  čelnika tkz.Srpske općine Hadžići, nisu podnijelu tužbu ni protiv komandanta kasarne Lukavice.. Za zločine niko ne odgovara. Zašto ?

 

S druge strane, 4. juna biće presuda osmorici Hadžićana za „ udruženi zločinački poduhvat“.

Optužnica , kao što se sudilo čelnicima Herceg Bosne, srpskim generalima  u Hagu…A oni branili narod od pokolja.Oni odgovaraju, nevini ljudi.

Zašto nadležni u Hadžićima nisu ni podnijeli tužbe za mnoge zločine na području općine?Šta radi tolika  administracija, boračka udruženja…Historija im to neće oprostiti.

 

Sedam je  godina kako se sudi nevinim Hadžićanima…Idućeg mjeseca  presuda. Zar to nije i tužno i žalosno!

PODVIG ZA HISTORIJU!

Na svakom mjestu  Hadžići  imaju svoje heroje, gdje  bi trebali  ustati  kad im se spomenu  imena.

 

Mehmedalija Hujić, sa grupom odvažnih junaka  11. maja, u rano jutro izašao  na Tinovo i spriječio agresora da uđe u Lokve. Za današnju slobodu dao je život. Bio   prva žrtva, prvi šehid Općine Hadžića. Isti dan u borbi za  kasarnu  Krupa život je dao i Nihad Fejzić.

Oslobađanje kasarne  Krupa

Saborci, rodbina, prijatelji, predstavnici Općine i boračke organizacije i Kantona Sarajevo  na spomen- obilježje položili su cvijeće. Prisjetili se tih velikih dana kada je osujećen pokušaj agresora da zauzme ovo područje, kad su oslobodili kasarnu Krupa, zarobili oružje za dalju borbu.Bila je ovo velika pobjeda. Za pamćenje, historiju. Zarobljeno oružje kasnije će odbraniti Pazarić i okolinu.Na kasarnu su krenuli slabo naoružani.Njihovo najveće oružje bilo je srce, volje, želja za slobodom.

Danas, na  žalost, nijedna ulica, škola , niti bilo koja druga ustanova ne nosi ime po nekom od hadžićkih heroja.

 -Iz tada oslobođene kasarne, koju su držale snage JNA, oduzeto je značajno naoružanje i municija  i odbranjen narod, kaže Esad Muhibić, predsjednik Patrioske lige Općine Hadžići.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>