a1005x635

KONTROLE Starost se čita u očima

Objavljeno 16. May 2018. | Autor: saliha | Magazin

Proces starenja posljedica je stalnih promjena koje naš organizam doživljava već od samog rođenja pa se zato starost ne može smatrati bolesnim stanjem. Starenje je zapravo fiziološki proces koji zahvata sve organe pa tako i oči.

Dječije oko starije je od oka novorođenčeta, oko odraslog čovjeka je drugačije od oka osobe od 70 godina. Upravo zato će oftalmolog reći da stanje određenog posmatranog dijela oka odgovara godinama ispitanika.

Produžavanje prosječnog trajanja života te povećanje broja starijih ljudi kao posebne biološke grupacije, donosi sa sobom niz medicinskih, socijalnih i drugih problema koji su vezani za proces starenja.

Podsjetimo se da je prosječna dužina života čovjeka u 16. stoljeću bila je oko 25 godina, a u 21. stoljeću u BiH taj prosjek iznosi 77 godina (za poređenje: u Švicarskoj 83 godine). Pritom žene u BiH mogu očekivati prosječno 80 godina života, muškarci manje – 75.

Vrijeme nastupanja „starosti“ je strogo individualno. Imamo „mlade„ starce i „stare“ mlade ljude. Svaki čovjek, svako tkivo, svaki organ stari na sebi poseban način koji je posljedica istrošenosti organa i tkiva.

Prve promjene vezane za starenje nastaju na krvnim sudovima, arterijama, kapilarima i venama. Opadanje metaboličkih aktivnosti i istrošenost stanica su uzrok starenja organizma, a to opadanje metabolizma uzrokovano je slabijom ishranom uslijed loše cirkulacije.

Promjene na očnim kapcima

Promjene uslijed starosti zahvataju, naravno, i sve dijelove oka, od kapaka do nerava. Promjene na kapcima podrazumijevaju suhoću i nabranost kože kapaka tako da ona postaje mlohava. Vremenom može doći i do pojačanog odlaganja pigmenta, ali i njegovog gubitka.

Blefarohalaza je stanje u kojem koža kapka gubi elasticitet i prirodnu zategnutost (tonus) pa zbog toga pada preko ruba kapka. Posljedica je to gubitka elastičnih i kolagenih vlakana.

Verrucae ili bradavice spadaju u prekancerozne promjene, što znači da imaju potencijal maligne alteracije. Mogu biti pigmentirane ili bez pigmenta. Često ih vidimo na kapcima starijih ljudi.

Hiperkeratoza je benigna promjena na koži kapka, u pitanju je zadebljanje površnog sloja epidermisa. S druge strane, tumori kapka mogu biti i benigni i maligni i javljaju se u tri forme: površna (ulcus rodens), bradavičasta (verruca) i infiltrativna forma.

Kako stare suzne žlijezde

Promjene na konjunktivi značajan su uzrok nelagode u očima kod starijih ljudi. Simptomi koje pacijenti mogu osjećati su crvenilo oka, suhoća očiju, upaljenost rubova kapaka, žuljanje i osjećaj stranog tijela u oku.

Uzrok tome su degenerativne i distrofične promjene spojnice i žlijezda koje su odgovorne za kvalitetnu produkciju suznog filma koji štiti oko. Takve promjene rezultat su već spomenute poremećene cirkulacije i loše ishrane tkiva.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>