OPĆINA HADŽIĆI:Pumpanje administracije

Published On 22. May 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Prije rata  u Općini Hadžići radilo više od 20 službenika, Danas  je taj broj blizu 100 administrativaca.

Sa Općinskim sudom, Teritorijalnom i narodnom odbranom, Poreznom upravom… prije rata u Općini Hadžići radilo  više od 70 uposlenika.Danas nesmijemo ni spominjati koliki bi bio  broj administrativaca…

Sjećate se  papirića koji je pred izbore kružio općinom Hadžići.Neko je, napisao broj  službi i zaposlenih,  i ko je sve radio  u općinskim službama, i koliko je bilo uposlenika  sa Općinskim sudom, Poreznom upravom, …, koji su prije rata  bili u sastavu Općine.

Spisak službi i zaposlenih   stao je na jedan papirić.Šta mislite koliko bi danas trebalo prostora za sadašnju administraciju, koja se stalno povećava…?

KONKURS

 Ovih dana u Općini Hadžići raspisali  Javni oglas za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme  – Viši referent za geodetske poslove i prijem stranakajedan izvršilac.

Svi koji ispunjavaju uslove netrebaju konkurisati. Već i građani znaju ime novog uposlenika u Općini Hadžići .Dvoumili smo se da li da napišemo njegovo ime .Ipak, odlučili smo se da to ne učinimo.

 JEDNO GOVORE, DRUGO  RADE

Mada  predsjedavajući Vijeća ministara  BiH,premjer Vlade FBiH, premjer Kantona.. na sva zvona trube da su donijeli Odluku da nema više zapošljvanja u administraciji, da će se taj broj morati  smanjiti, da je administracija preglomazna,da se u slučaju odlaska u mirovinu i u drugim prilikama treba vršiti unutrašnju preraspodjelu….

Na djelu vidimo koliko su to prazne priče.Tako BiH i dalje ostaje zemlje  na vrhu  u Evropi po broju zaposlenih administrativaca u odnosu na broj stanovnika.Što je još gore, taj se broj stalno povećava.

 ADMINISTRACIJA BILA MALA, ALI EFIKASNA

 Prije rata općinska administracija bila je mala, ali efikasna. U Općini Hadžići radilo više od 20 službenika, Danas  je taj broj blizu 100 administrativaca.

Sa Općinskim sudom, Teritorijalnom i narodnom odbranom, Poreznom upravom… prije rata u Općini Hadžići radilo  više od 70 uposlenika.Danas nesmijemo ni spominjati  koliki bi bio broj administrativaca…

Sjećate se  papirića koji je pred izbore kružio općinom Hadžići.Neko je, napisao broj  službi i zaposlenih,  i ko je sve radio  u općinskim službama, i koliko je bilo uposlenika  sa Općinskim sudom, Poreznom upravom, …, koji su prije rata  bili u sastavu Općine.

 RAD ZA PRIMJER

 U općini Hadžići, prije rata,  bio inspektor rada, tržišni inspektor… svaka tri mjeseca radile se informacije o poslovanju privrede… radilo je više od 6.500 zaposlenih.

Hadžići su bila prva općina u bivšoj Jugoslavili u kojoj je izvršen premjer katastra zemljišta.Tom prilikom nije zaposlen niti jedan novi radnik.Sve su to uradili sa tadašnjom administracijom.Šta mislite koliko bi danas za to  primili novih radnika.

HADŽIĆI  BILI MEĐU VODEĆIM U BiH

 Hadžići su bili među deset najrazvenijih općina u BiH.

Imali su  DI „Bjelašnica“, giganta sa više od 100 godina uspješnog rada, GP „Ingrap“ čiji su neimari radili i u inostranstvu…Samo u ova dva kolektiva,koji su u kriminalnoj privatizaciji uništeni, radilo je više od 1.200  radnika. Privreda je bila velika, jaka, administracija mala , ali efikasna.

Po razvoju poljoprivrede Općina Hadžići bila  vodeća u Kantonu Sarajevu.

Meso, mlijeko poljoprivrednim i drugim proizvodima Hadžići su snadbjevali Grad Sarajevo….Ponosili se i ovom granom privredom.

Danas je ZZ Tarčin na koljenima.Danas se, na žalost, prodaje najbolja zemlja, ljepote Hadžića, poljoprivrednog zemljišta sve je manje..

 SVE  SUPROTNO

 Danas  sve obrnuto u odnosu na prije rata.Administracija velike, čak više od četiri puta u odnosu na prije rata.

Samo u DI „ Bjelašnica“ i GP Ingrap“ uništeno  toliko radnih mjesta. Baš  u periodu kada je bila najveća gradnja, kada je bilo najviše posla. Lični interesi pojedinaca nadjačali su društveni . Što je uništio  velikog giganta općina Hadžići čovjeku ledinu sa smećem platila nevjerovatnih 5,3 miliona KM.

Još jedan podatak za čuđenje :Općina više platila čišćenje smeća poslije uništenja tvornice, nego što  je čovjek kupio  tvornicu koja je radila punim kapacitetom, u kojoj su  bile najsavrmenije mašine i druga oprema.

Danas sve suprotno. Broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje sve  veći.Nema DI „Bjelašnice“, GP“ Ingrap“… Umjesto rasta broja zaposlenih u privredi, danas raste administracija.

ČINOVNIKA SVE VIŠE

Nakon rata zgrada općine sagrađena za sprat više.Puna je činovnika, a novi administrativci i dalje se povećavaju.

Općinski vijećnici svake  godine razmatraju informaciju o broju zaposlenih.Mjenja se sistematizacija radnih mjesta, povećava administracija.Nekada za šest, nekada i više radnih mjesta.Zato ne treba čuditi što je BiH među vodećim zemljama po broju činovniku u odnosu na broj stanovnika.

Ono što je također apsurd je da se i dalje, sa najvećeg nivoa vlasti u zemlji , govori da nema više zapošljavanja u administraciji, da su donijeli Odluku…Lažemo sami sebe.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *