Obilježen „ Dan nestalih „: Još se traži 88 Hadžićana

Published On 25. May 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

-U kasarni „Slaviša Vajner-Čiča“u Lukavici, pred očima oko 300 zatočenika  izdvojeno i mučki ubijeno 46 logoraša, za čijim skeletima se još uvijek traga.

-Danas se sudi ljudima koji su branili narod od pokolja, dok zločinci mirno šetaju i smiju  se.

-Zašto u Općini Hadžići odbijaju ispraviti kardinalne greške iz knjige „Svjedoci istine“, Vahida Alađuza, koja je najbolje odbrana za drugu stranu.

-Zašto su odbili pomoći u izdavanju knjige i dokumentarnog  filma  Remzije Balića, koja govori istinu o zločinima,  koja je prema mišljenju Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu  optužnica za zločine na području općine Hadžići.

 U NAJVEĆIM MUKAMA UMRLO 46 LOGORAŠA

 I nakon 26 godina još uvijek se traži  88 „nestalih“. Mada se zna  da nisu nestali, već umirali od premlaćivanja,na  kopanju rovova, na prvim borbenim linijama, ubijani u živom štitu… Najviše njih u jednom danu mučki je ubijeno u kasarni „Slaviša Vajner- Čiča „ u Lukavici. Čak 46 zatočenika umrlo je od batina u najvećim mukama.

Međutim, nadležnih još ni do danas nisu podnijeli tužbu protiv odgovornih za mnoge zločine.

ZAŠTO TUŽBA NIJE PODNESENA?

 Zašto, to će kad-tad jednog dana morati objasniti.Tolika općinska administracija, toliko boračkih udruženja, a tužba nije podnesena.Zar to nije tužno i žalosno.

Od 2011. godine, pred Sudom BiH, sudi se  osmorici  nevinih političkih, vojnih i policijskih  čelnika koji su branili narod. Početkom juna  izricanje prvostepene presude.Njima se sudi,a zločinci mirno šetaju.Njima se sudi, a nadležni u Općini Hadžići poslije toliko godina ni tužbu nisu podnijeli.

I ne samo to. Izdali su knjigu „Svjedoci istine“, po kojoj nije bilo logora,mučenja, ubistvava…  Prema knjizi Vahida Alađuza, koju  je finansirala Općina Hadžići , oni su poginuli, nestali…nisu mučki ubijeni u živom štitu, na prinudnom radu na prvoj borbenoj liniji…

ZAŠTO SE NE ISPRAVE GREŠKE ?

 Građani 11 godina traže da se greške isprave, pitaju zašto je  ta knjiga, koja  je finansirana iz budžetskih sredstava, njihovim parama, danas najbolja odbrana drugoj strani.

Kome to odgovara? Zašto se to čini? Iz kojih razloga?

S druge strane čovjek koji je objavio pravu istinu o zločinima nad stanovništvom ove općine danas se progoni.Ti isti morati će i to  kad-tad objasniti .

Zašto  su odbili pomoći  u izdanju knjige i dokumentarnog filma „Šest logora pakla“? Zašto  istina nekon ne odgovara, ako je po mišljenju Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu knjiga Remzije Balića optužnica za zločine na području općine Hadžići.

 Mnogo je pitanja na koje će se, kad- tad morati dati odgovor.

Porodice „ nestalih“ ističu da ih muči  saznanje da tužba  protiv  odgovornih za zločine nije podnesena.

CVIJEĆE NA SPOMEN-OBILJEŽJE…

 U povodu Dana nestalih, koje organizuje Udruženje za traženje zarobljenih i nestalih općine Hadžići, danas je položeno cvijeće na  spomen-obilježje, a u Centralnoj džamiji proučen Tevhid.

 -Za  kostima  naših najmiliji još uvijek tragamo, mada je prošlo 26 godine. Za logor u kasarni u Lukavici sve  se zna.Kada su odvedeni iz Hadžića, ko ih je odveo, ko je bio komandant kasarne „Slaviša Vajner – Čiča“ u Lukavici, kada su  46 Hadžićana mučki ubijeni, ama baš sve.Međutim, komandant tadašnje kasarne još uvijek mirno šeta, a rodbina umire, ne dočekavši da svoje  ukopaju i pruče  im Fatihu.To je strašno.Ja tražim brata, dva amidžića, devet  bližih rođaka. Ogorčeni smo,  kaže Mehemed-Hemo Musić.

 SVE SE ZNA

 Dervo Kadrić još uvijek traži brata Salema.I on je izdvojen i mučki ubijen u Lukavici.

-Teško je saznanje da nadležni još ni do danas ništa nisu učinili, da i pored toliko vremena pronađemo svoje, a sve se zna.U kasarni „Slaviša Vajner – Čiča“ u Lukavici zločin je počinjen pred očima oko 300 zatočenika iz Hadžića.Niko ne zna kako je nama, govori  Kadić.

 Plač i suze danas  su odjekivale ispred  Centralne džamije u Hadžićima, gdje je plakat sa slikama i imenima nestalih. Danas je, čini nam se, i nebo plakalo.

OGORČENI SMO

 Porodice su ogorčeni.Pitaju šta se čeka da se odgovorni  za zločine izvedu pred lice pravde. Ne mogu vjerovati da do danas optužnica nije podnesena.Da li neko čeka da umru i ostali preživjeli svjedoci masakra u Lukavici, i da ne bude svjedoka.Zar nije čudno, kažu, da se pred sudom BiH već sedmu godinu sudi  članovima političkog , vojnoj i policijskog rukovodstva općine Hadžići, koji se branili narod od pokolja, dok zločinci mirno šetaju i smiju im se.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *