Sjećanje za herojsku borbu za Igman : Jedina kapija spasa opkoljenog Sarajeva

Published On 26. May 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 

Obilježena je još jedna velika manifestacija,bitka i pobjeda.Mada se za sve kažu da su značajne i presudne, za ovu vežu mnogi događaji.Za nju se kaže :- biti ili nebiti.Pobjeda znači sačuvati jedinu komunikaciju ka glavnom gradu, spasiti ga, a time i BiH.

DA SE PAMTI, NE ZABORAVI

Za to je trebalo veliko srce, snaga, odlučnost…Sve to, i mnogo više, imali su heroji u patikama. Dobrovoljci, junaci , koji su za odbranu svog ognjišta i domovine ostali na vječnoj straži, dali ono najveće.Da se  pamti, nezaboravi.

S puškama su pobjedili  tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.Pet gazija, veliki heroji dobitnici su „ zlatnog ljiljana“  najveće vojničko priznanje.Ova planina iznjedrila je heroje, gdje trebamo svi ustati kada se spominju njihova imena.Otišli su i legende.

STAZAMA IGMANSKIH GAZIJA

U sklopu manifestacije „Stazama igmanskih gazija“- Igman 2018, danas je na Brezovači prigodnim programom obilježena 26 godišnjica odbrane ove planine.Učenjem Fatihe i minutom šutnje   odata je počast šehidima  i poginulim borcima.

Prema riječima Mirsada Telarevića, predsjednika JOB-a Hadžići  cvijeće je danas položeno na šehidska mezarja u Binježevu, Donjim Hadžićima, Musićima, Žunovnici i Brezovači.

U ime Kordinacionog odbora boračkih udruženja skupu se obratio NihadŠehić,

-Mali broj  prisutnih govori da, čini mi se,  pomalo zaboravljamo šta nam se desilo, i ako se tako bude nastavilo bojim se da nam se u budućnosti nešto  slično  ne ponovi, rekao je Nihad Šehić.

ODBRANILI PUT SPASA

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo govorio je o značaju odbrane Igmana,  odbrane puta spasa, tada jedine komunikacije ka glavnom gradu BiH.

-Da je Igman pao i presječena jedina komunikacija prema Sarajevu, glavni grad  bio  bi potpuno zatvoren, u totalnoj blokadi.Igman ima i drugi višestruki značaj.Igman je bio jedini spas za više hiljada izbjeglica iz Istočne Bosne. Heroji Devete brdske brigade na svim poljima imali su velike uspjehe i svojim pobjedama dali veliki doprinos u odbrani BiH, naglasio je Fišo.

ZAŠTO  JE SVE MANE HEROJA

 

Ministar za boračka pitanja osvrnu se  i na činjenicu da veliki heroji, koji su s pruškom u ruci, kada je bilo najpotrenije stali na branik slobode, i odbranili  domovinu  u sve manjem broju  dolaze na ove manifestacije.

-Obilazim mnoga mjesta, općine, i čini mi se da ovdje treba analizirati i vidjeti zašto je to  tako.Mora se raditi da ovdje bude mnogo više  ljudi, kazao je Fišo.

ATLESKA TAKMIČENJA

Održano je atlesko natjecanja na kojem je učestovao više od 100 takmičari iz svih osnovnih škola sa području ove općine i atletičari AK Sarajevo. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Almina Selimović.Druga kroz cilj prošla je Lana Bartula, a treća Lamija Novalić.

I u muškoj konkurenciji bili je vrlo uzbudljivo.Pobjedničku traku presjekao je Hamza Vatrić. Danis Fejzić bio je drugi, a Nedin Džanić zauzeo treću poziciu.

Izveden je prigodan kulturno-zabavni program.

  Pet „zlatnih ljiljana“

 

 O tome koliki je značaj imao Združeni odred Igman, možda najbolje govori podatak  da je za vrijeme svog kratkog postojanja  iz svojih redova iznjedrio čak pet „zlatnih ljiljana“.

Najveće vojničko priznanje dobili su: Mirsad Selimović  Srce, Čedomir Domuz,  Mirsad Medić, Mehemed Hemo Sidran  i Mirsad Ćatić Čuperak.

Pamtimo ova velika imena!

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *