MINISTAR MUHAREM FIŠO: Na Brezovači izgraditi Park slobode

Published On 30. July 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 30.jula 1992. godine poginuli veliki heroji – Čedomir Bato Domuz i Smajo Somo

Danas je Brezovača trebala biti puna.Da ni šibica nemože stati.Na žalost, nije bilo tako.Došli prijatelji saborci, rodbina.Došli da se poklone herojima, da im  kažu veliko, od srca  Hvala!

Danas je  godišnjica  njihove pogibije.Od prvog dana agresije bila su na braniku dovinu. Za nju dali  ono najveće-svoje živote.

HEROJI  HADŽIĆA

 Čedomir Bato Domuz, dobitnik je najvećeg ratnog priznanja „ Zlatnog ljiljana“.Nosilac je  Ordena Zlatnog grba sa mačevima i Policijske medalje za hrabrost.Ostalo je zapisano da je sa svojim dobrovoljcima među prvi izašao i odbranio ovu planinu.

Smajo Somo,bio je  najstariji borac na Igmanu.Gazija, heroj, junačina, borac koji je prkosio godinama.Legenda! Od prvog dana agresije s puškom u ruci.Uprkos godinama išao je tamo gdje je bilo najteže…

 Cvijeće je prvo položeno na šehiskom mezarju Kerhimni.Pručena Fatiha, govorilo se  o liku i djelo ovog velikog čovjeka.

Tako je bilo i na Brezovči.O Čedomiru Domuzu, prvim borbama i pobjedama, odbrani Igmanu, velikom heroju kazivao je Nihad Šehić.

Danas su na Brezovači  bili  podpredsjednik Federacije BiH Milan Dujmović, koji se također obratio prisutnim, te ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, koji je imao nadahnut govor.

PUT SPASA

Igman i Brezovača odavno su ušli u legendu.Igman i Brezovača bili su jedini put spasa opkoljenog Sarajeva.

Igman i Brezovača spasili su BiH.

Deveta brdska, hadžićki heroji, zaslužni su  što je više od 70 hiljada izbjeglica iz Istočne Bosne došlo do slobode.

U odbrani te slobode živote su dali veliki heroji – Čedomir Domuz i Smajo Somo.Poginuli isti dan, 30. jula 1992. godine.

ZAŠTO TAKO?

Danas, na žalost,  ni jedna ulica ne nosi ime po Čedi i Smaji, niti po drugim herojima.

Tako odlučili općinski vijećnici, kojima je, izgleda,  jedini cilj osigurati što veći broj mandata u vlasti.Njih narod, ni heroji ne interesuju.

Da je tako pokazuj da  su Hadžići jedina općina u BiH da niti jedna ulica, škola niti druga ustanova ne nosi ime ni po nekom od Hadžićkih junaka.

Da je to tako kazuju da još ni do danas nije podnesena tužba protiv rukovodstva tkz. Srpske općine Hadžići za mnoge zločine na području Hadžića.Nije podnesena tužba protiv komandanta kasarne u Lukavici.A, samo u jednom danu do smrti pretučeno 46 logoraša, za čijim kostima se i danas  traga.A, sve se zna.Ko je to učinio, kada, ko je bo komandant kasarne…

S druge strane 5. jula  pred sudom BiH, u prvostepenoj presudi, nevini Hadžićani osuđeni na čak 60 godina zatvora što su branili narod od zločina.Sudilo im se čak za udruženi zločinački poduhvat.

A ovi ni tužbu nisu podnijeli.Ni poslije toliko godina.

Šta su radili tolike godine osim što pričaju šuplje priče.

 

HEROJE SMO BRZO ZABORAVILI

-Naše heroje, na žalost, smo brzo zaboravili.Vidimo koliko nas danas ima ovdje.Žalosno!Vidjeli smo koliko je ljudi došlo na koridu.Ovi  nam dali slobodu, odbranili BiH, dali  svoje živote za ovo što danas imamo,rekao je između ostalog  Zifet  Đelko  predsjednik Udruženja Zlatni ljiljani i Zlatna policijska značka.

PARK SLOBODE

Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS kazao da se mora nešto mijenjati.Predložio je da se na Brezovači izgradi  park slobode.U znak trajnoj sječanja na velike heroje.

Ostali su tu, na vječnoj straži.Da kazuju o borbi, slobodi, herojstvu  sadašnjoj i budućim  genercijama.Da kazuje o Bezovači, Igmanu, koji su uvijek bili na strani onih koji su se borili za slobodu i pravdu.

I koji su uvijek odbranili ovu legendarnu planinu.

Vjerujemo da će se na Brezovači izgraditi park slobode, da od  ideje neće proći mnogo vremena.Da se pamti, ne zaboravi!

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *