PRATIT ĆE I RAD CIK-A CIK odobrio 109 akreditacija posmatračima Ambasade SAD-a za Opće izbore u BiH

Published On 19. September 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Na sjednici Centralne izborne komisije BiH koja je održana danas, donesena je odluka da će Tužilaštvu BiH uputiti prvi kontingent od oko 150 prijava građana s pratećom dokumentacijom u vezi s prijavama građana koje je neko bez njihovog znanja prijavio da glasaju putem pošte iz inostranstva iako oni žive u BiH.

Pojašnjeno je da će se pri podnošenju informacije u ovakvim slučajevima ukazati na kršenje više odredbi Izbornog zakona, a koje se odnose na izbornu prevaru. Do jučer je takvih prijava bilo 277.

Ponovljeno je da će građani koje je neko prijavio za glasanje putem pošte glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima. No, prije toga, oni koji to nisu već prijavili CIK-u, morat će o tome dati izjavu.

CIK će uputiti i instrukciju općinskim izbornim komisijama da prilagode birački spisak građana za glasanje poštom da bude dostupan javnosti kako bi prvenstveno oni koji nemaju mogućnost pristupa provjeri registracije na internetskoj stranici CIK-a mogli vidjeti gdje im je biračko mjesto.

Također, CIK je danas razmatrao prijave za akreditiranje međunarodnih posmatrača na izborima 7. oktobra. Tako je danas među ostalima donesena odluka da se odobri akreditacija za dva člana CIK-a Rusije za glavni centar za brojanje, te odobrenje za akreditacije za 109 posmatrača koje je prijavila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Također, CIK razmatra i mogućnost da u Glavnom centru za brojanje uvede videonadzor prilikom brojanja glasova. To bi, kako je rečeno, bio test i za eventualno uvođenje videonadzora na biračkim mjestima. Glavni centar za brojanje bit će u dvorani ”Juan Antonio Samaranch”.

Patria.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *