PREHRANA Štiti od nezdravih obroka tokom dana : Najzdravije namirnice koje treba jesti za doručak

Published On 5. December 2018. | By saliha | Magazin

 

Iako nas previše kafe čini nervoznima, jutarnja šolja puna je antioksidansa.

 

1. Jaja 

Jaja povremeno ugrozi loša reputacija, ali ona sadrže 13 esencijalnih hranjivih tvari, uključujući proteine. Istraživanja pokazuju da jutarnji obrok bogat proteinima štiti od nezdravih obroka tokom dana.

Najmanje osam do 10 grama proteina, a po mogućnosti 20 do 25 grama ne samo da pružaju osjećaj sitosti, nego i pomažu u održavanju mišićne mase. Žumanjci su bogati kolinom iz porodice vitamina B koji je važan za pamćenje. Jaja se, kao što znamo, mogu pripravljati na stotine načina.

2. Kafa

Iako nas previše kafe čini nervoznima, jutarnja šolja puna je antioksidansa. U umjerenim količinama – i bez mlijeka i šećera – kafa čuva srce i usporava kognitivnu degeneraciju. Također može štititi od nekih vrsta raka, uključujući karcinom bazalnih stanica te dijabetesa tipa dva.

3. Banane

Ova je jednostavna namirnica stekla loš glas jer je puna škroba i kalorija. No ne bi smjela biti na popisu zabranjenih namirnica. Banana srednje veličine bogata je vlaknima, vitaminom C i kalijem, odnosno ima 422 miligrama kalija i nikakvu količinu natrija. Ta kombinacija pomaže u kontroli krvnog pritiska.

4. Grejp

Još jedan odličan izvor vitamina C i kalija cijela je porodica agruma. Oni također nude puno vlakana koji pomažu da se dulje osjećate siti. Neke su studije pokazale da grejp kao predjelo bilo kojem obroku može ubrzati mršavljenje.

 5. Šumsko voće

Obožavamo ga jer je puno antioksidansa, vitamina C i vlakana, uz vrlo malo kalorija. Neka istraživanja pokazuju da također ima antikancerogena svojstva, a pomaže pri neurološkoj degeneraciji povezanoj sa starenjem.

6. Jogurt

Kao i jaja, jogurt je izvor proteina koji daju osjećaj sitosti te odličan izvor kalcija. Čuvajte se samo verzija s dodanim okusima jer je to razrijeđeno s dodanim šećerom. Jedite one s malim postotkom masnoće, a ako se želite zasladiti, poslužite se šumskim voćem.

 7. Čaj

Zahvaljujući antioksidansu flavonoida, čaj nosi jaka protuupalna svojstva i potiče imunološki sustav. Zeleni, crni i bijeli čajevi doprinose zaštiti od nekih oblika raka, srčanih problema i dijabetesa, no važno je da šolju ne natrpate šećerom!

 8. Zobena kaša

Ovaj osobito hranjiv doručak zaslužuje svako poštovanje. Zobena je kaša bogata vlaknima pa ste dulje siti, a pomaže u regulaciji holesterola. Ako dodate bananu, orašaste plodova i šumsko voće, dobili ste idealan doručak i zdravu kombinaciju proteina, ugljikohidrata i masti.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *