Očekuje se ostavka Sarajlića s mjesta predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo

Published On 29. December 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Varatanović


Raste pritisak na predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu Asima Sarajlića da se povuče sa pozicije nakon što je ova stranka, uprkos solidnom izbornom rezultatu u mnogim općinama u KS, izgubila vlast, tvrde izvori iz te stranke.

Vlast u Kantonu Sarajevu formirana je bez SDA, iako je ova stranka osvojila najviše mandata u Kantonalnoj skupštini. Sarajlić, kao čelnik KO koji je nakon raskola sa Elmedinom Konakovićem izgubio i vlast, kako mnogi smatraju, najodgovorniji je za ovakvu situaciju.

Veliki broj nezadovoljnih traži kadrovske promjene u vrhu sarajevske SDA.

– Vrijeme je za promjene. Očekujemo da Sarajlić sam podnese ostavku na poziciju predsjednika KO i prepusti poziciju novim snagama koje SDA ima. Vrijeme je da se podvuče crta i pogleda gdje je to SDA danas u Sarajevu – kaže naš sagovornik, blizak stranačkom rukovodstvu.

Sarajlić se o svemu još uvijek javno ne izjašnjava niti je ovaj zahtjev zvanično razmatran na organima stranke, iako se o njemu sve češće govori.

Prema nezvaničnim informacijama, postoji veliki broj onih koji smatraju da bi aktuelni načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kao osoba s najviše osvojenih glasova na posljednjim izborima kada je riječ o Kantonu Sarajevo trebala zamijeniti Sarajlića na toj poziciji.

Drugi, pak, smatraju da bi aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka trebao biti kandidat za Sarajlićevog nasljednika. Skaka je predsjednik Općinskog odbora SDA Stari Grad, no pitanje je da li je u ovom trenutku spreman preuzeti Kantonalni odbor te kako će se prema svemu odrediti Predsjedništvo SDA.

Osim Efendića i Skake kao Sarajlićeva zamjena spominje se i Jasmin Terović, predsjednik Općinskog odbora SDA Centar.

Patria.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *