HADŽIĆI Ponovo zamućeno izvorište Krupa : Bespravna sječa ostavila posljedice

Published On 5. February 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 

U Hadžićima ponovo zamućeno izvorište Krupa, odakle se pitkom vodom snadbjeva najveći dio stanovnika ove općine. Iz KRO „Komunalac“ ponovo upozoravaju građane da vodu za piće ne koriste brz predhodnog prokuhavanja.

Građani su ogorčeni. Kažu da ovo nema nigdje osim u ovoj općini.Već petu godinu čim padne kiša znaju da moraju u prodavnice po flaširanu vodu.

Upozorenje stručnjaka da se prestane sa prekomjernom bespravnom sječom, da će, ako se to ne spriječi  biti većih  neželjene posIjedice, očito je, vlast i vijećnici nisu  ozbiljno svatile. Kada  dublje uđete u šumu, u nekim podrčjima  takav  je masakr, da mislite da se nalazite na nekoj drugoj planeti.

I prije rata ovdje  je padale kiše, ali toga nije bilo.Da li će sada neko reći da je tada bila naprednija tehnologija.Nebi nas čudilo, i da se i tako nešto kaže, ističu građani.

RADILO SE ODGOVORNIJE,STRUČNIJE SA MANJE UPOSLENIKA

Tada se radilo odgovornije, bolje, stručnije, sa manjom  administracije.Tada je u općinskoj administraciji  slovom i brojem bilo zaposleno svega  26 službenika.Danas je  u općini za blizu četiri puta više činovnika,nego prije rata.Danas ih je više nego prije rata zajedno sa Općinskim sudom, Narodnom i Teritorijalnom odbranom, Poreznom upravom…Zgrada općine nakon rata podignuta je za sprat, ali opet postala je tijesna za preglomaznu administraciju.

Prošle godine  „ naši“ bajni vijećnici usvojili su informaciju da se treba primiti još administracije.Dobro ste čuli.I primali su.To su ti isti vijećnici koji su općinskim funkcionerima, koji su imali i najveća primanja  povećali plaće, a sebi paušal.

DOK OKO 6.000 GRAĐANA PRIMAJU SOCIJALNU POMOĆ,VIJEĆNICI POVEĆALI PRIMANJA

Dok, s druge strane, oko 6.000 građana, njihovih birača, prima neku od svrsta socijalne pomoći. Dok je u Tarčinu, prvi put u historiji općine Hadžići otvorena javna kuhinja, i neki samo na taj način preživljavaju.

PRIJE RATA GRADILE SE TVORNICE, FABRIKE..,DANAS U DVA KOLEKTIVA UNIŠTENO 1.200 RADNIH  MJESTA

Prije rata u Hadžićima se gradile fabrike, tvornice, privredna postrojenja..Po razvoju poljoprivrede Hadžići su bili prvi u Kantonu Sarajevo.

Tada  su najveći broj mladih ,odmah nakon škole, imali  zaposlenje.Tada su  po broju zaposlenih i broju stanovnika Hadžići bili na desetom mjestu u BiH.

Danas se  tvornice, fabrike uništavaju,za male pare prodaju stranačkim tajkunima.Poput DI „Bjelašnice“koja je uspješno radila  više od 100 godina.Bila srce razvoja općine.Izgradila Hadžiće, radila neprestano u tri smjene.

UNIŠTENO SRCE HADŽIĆA

Danas, na žalost nema „Bjelašnice“ koja je nakon rata nastavila proizvodnju, u kojoj su bile najsavremenije mašine.Nema ni GP „Ingrap“.Neko  je  i to uspio uništiti, baš kad je imao najviše posla i najsavremeniju mehanizaciju. Sve radi svojih  stranačkih tajkuna.

Nažalost, nema ni  1.200 radnih mjesta.

Nema ni zemljoradničke zadruge „Tarčin“.Osim na papiru.I to je uništeno.Zajedno sa industrijom, poljoprivreda  je bila okosnica razvoja Hadžića.I to su, na žalost, uspjeli eliminisati.

Zato  nikada kao danas nema više nezaposlenih, socijalno ugroženih..prvi put dobili smo i javnu kuhinju.

PRODAJEMO NAJLJEPOŠA PREDJELA

Umjesto fabrika danas se prodaju najljepši predjeli  općine Hadžići.Opet nekim tajkunima.

Ali, zato danas  čim padne kiše imamo  zamućeno izvorište pitke vode….

-Patimo se u 21. stoljeću.Prije rata ovo se nikada nije desilo.I tada je padala kiša. Imam pet članova porodice.Vodu redovno plaćam, sada moramo i fališiranu , kaža nam građanka koja je zamolila da joj ne spomiljemo ime.

Imam, kaže, troje djece , i ovi kakvi su, mogla bi snositi posljedice za ovo što kažem istinu.Eto, vidiš u kakvom sistemu živimo, ističe razočana Hadžićanka.

U PORASTU ZARAZNE BOLEST

Statistika pokazuje da su zarazne bolesti na podričju ove općine u porastu.Građani se posebno žale na stomačne tegobe.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *