KOMENTAR Slučaj Burzić: U Sud umjesto pred Sud

Published On 16. February 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Aljović


Dosadašnja glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Dalida Burzić izabrana je za sudinicu Suda Bosne i Hercegovine. Burzić svoj doživotni angažman u Državnom sudu može zahvaliti članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Dakle, više politici, manje struci. Novu sudinicu Burzić porodica Memić još uvijek smatra najodgovornijom što tri godine nakon smrti Dženana Memića nije utvrđena istina o okolnostima u kojima je stradao ovaj mladić, niti su krivci dovedeni pred lice pravde. 

Članovima i članicama VSTV-a koji su podržali Burzić u Sud BiH treba čestitati. I poželjeti sreću kada se na godišnjicu Dženanove smrti pogledaju u ogledalo.

Nemoguće je da članovi VSTV-a nisu znali za disciplinski postupak protiv Burzić, kao i za krivičnu prijavu Dženanovog oca Muriza Memića protiv nje. Znači li to da VSTV apriori zna ishode i disciplinskog postupka i krivične prijave protiv Burzić ili je to još jedna demonstracija sile nad običnim čovjekom?
 
Ko je tužiteljica Burzić? Mediji su je više puta dovodili u vezi sa politikom. Ništa od tog nije dokazano, ali nikada nije ni opovrgnuto. Ako glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i sudinica Burzić ponovo, u dublu otvore slučaj “Dobrovoljačka” protiv generala Jovana Divjaka, Ejupa Ganića i drugih, kojeg su zatvorili i domaći i međunarodni stručnjaci, njihova imenovanja u Tužilaštvo odnosno Sud Bosne i Hercegovine i pored svih hipoteka koje nose može se smatrati nekom vrstom nagrade za renoviranje tog predmeta. 

Od 2014. godine otkako je Burzić na čelu sarajevskog tužilaštva palo je više optužnica, a neke nikada nisu ni otvorene. VSTV je na koncu verifikova takav rad tužiteljice Burzić.

Nesposobnost društva da sačuva bilo koju državnu pravosudnu poziciju od derogiranja dovela je i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju u poziciju da radi bez odgovornosti. On je svojim potezima i do sada išao na ruku Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. Kao prvi čovjek VSTV-a nekoliko dana ranije podržao je izbor Gordane Tadić na čelo glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. Tadić kao i Burzić nosi hipoteku brojnih neotvorenih predmeta, i još više onih zatvorenih bez učinka. 
 

Patria.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *