ZANIMLJIVOSTI Sujelman Zećiri, otac osmero djece :Odvajao od  svoje porodice da bi izgradio spomenik za šest heroja

Published On 5. May 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Među šestoricom šehida, koji su prvi, 25.maja 1992. godine, ušli u kasarnu Žunovnica, i svi, na žalost  ,poginuli  bio i njegov brat Harun. Nije tražio ničiju pomoć.

U znak trajnog sjećanja  na pogibiju  Haruna Zećirija,Emira Mašića,Almedina Hadžajlića, Sade Zulića, Nusreta Smajića i Ferida Karavdića, šestorice  hažićkih šehida, koji su život izgubili 25. maja 1992. godine, prilikog borbi u kasarni Žunovnica, Sulejman Zećiri ,koga u Hadžićima poznaju pod nadimkom Lola, kraj puta za Igman ,vlastitim sredstvima  izgradio  spomn-česmu.

Ova  vijest nebi bila toliko interesantna da Sulejman nije  otac osmero djece, koji preživljava sakupljajući staro željezo.

BRANIK DOMOVINE

On je svojevremeno,prilikom sakupljana željeza, da bi prehranio porodicu, rizikujući život  ulazio u   minska polja u kasarnu Žunovnica. O  njemu je Nova TV iz Zagreba snimila i dokumentarni film.

 

– Kada su ih pronašli u kasarni  Žunovnica rekao sam sebi da ću napraviti neko spomen-obilježje.Među poginulim je i moj brat Harun.Inače, sva četvorica  nas braće, od prvih dana agresije stali smo na branik odbrane domovine.Ja sam tom prilikom bio  u Ušivaku, gdje se također nalazila kasarna i gdje je bilo  jako neprijateljsko utvrđenje. Koliko se ovo danas cijeni neka  drugi kažu. Ono što se zna da su obični ljudi, radnička klasa odbranila BiH, kaže Zećiri.

 Ističe da su ovih  šest heroja, među kojim je bio i njegov brat Harum, 25. maja 1992. godine među prvim  izveli  akciju u kasarni Žunovnica.

S PUŠKOM NA PRAGE I TENKOVE

-I tu su na žalost  svi izgubili živote.Zna se da je to bilo jako četničko utvrđenja, da je ovdje bilo najveće skladište municije u bivšoj Jugoslaviji.S puškicama u ruci, ovih naših šest heroja  išli  su na „prage“ i tenkove , najjače utvrđenja agresora .Ovo govori o volje i elana ljudi , koji su životima i dijelovima tijela branili i odbranili domovinu.Danas se , na   žalost, zapošljavaju   samo  oni sa  partiskom preporukomi  i stranačkom knjižicom.

ODVAJAO OD USTA DJECE

Odvajao sam od usta  svoje djece, da bi ovo napavio, nisam tražio ničiju pomoć.Da idem od vrata do vrata i tražim nečiju milostinju, to  mi ne ide, priča Zećiri.Imam svoj ponos, mada, to se vidi, teško živim.

-Ali, molio i puzio nikada nisam, niti ću.Oni koji vode ovu državu morali bi da više  gledaju borce, njihovu djecu. Trebali bi  biti bar ravnopravni prilikom zapošljavanja, ako, što je sada slučaj, nemaju prednost.

FATIMI 24, MUHAREMU OSAM GODINA

Najstarija Sulejmanova kćerka Fatima ima 24 godina, a najmlađi Muharem osam.Kaže da na pitanju,  a mnogi mu to postavljaju, kako živi  kada nigdje ne radi, a osam usta svaki dan treba nahraniti svima odgovara da svako  dijete ima svoju nafaku, te  da  ima deset usta , misleći na sebe i suprugu.

NA OTVRANJE POZVAO SVE

Na svečano otvaranje spomen-  česme, biti će  održano 25. maja, na dan njihove pogibije, pozvao je kaže sve, počevši  od funkcijonera  općine Hadžići  pa do boračkih udruženja i njegovih saboraca.

R.Balić

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *