RUKOMET Prva utakmica finala kupa BiH za žene  : Mogu li „Golubice“ iznenaditi Grude ?

Published On 8. May 2019. | By saliha | Sport

 Gošće su mnogo bolja ekipa, a domaće će imati veliku podršku s tribina

Danas u 18 sati u Sportskoj dvorani u Hadžićima odigrati  će  se prva utakmica finala Kupa BiH između  Hadžića i Gruda. Mada  hadžićke „Golubice“ imaju prednost domaćeg terena i  podrušku velikog broja navijača, kvalitet je ipak na  strani gošći.Grude su ekipa  bez premca, i za dugo vremena malo ko će se moći pohvaliti da su zaredom imali   100  mečeva  bez poraza.

Sigurno je da će domaće pružiti jak otpor.Nakon dužeg vremena Hadžićankama  se pruža prilika da igraj jednu takvu utakmicu.

13 PUTA NA EVROPSKOJ SCENI

Podsjetimo, u  dosadašnjem periodu, pod nazivom RK Željezničar, „Golubice“ su 13 puta izborila nastup za Evropu, a u  više  navrata osvajale  su   prvenstvo i kup. Bilo je to zlatno vrijeme rukometa u Hadžićima.

U prvom  izlasku na evropsku scenu rukometašice  tadašnjeg Željezničara uspjela su se plasirati čak u drugo kolo pobjedivši ekipi Skopja iz Makedonije.Obje utakmice tada su igrane u  sportskoj dvorani u Hadžićima.

USPJEH ZA HISTORIJU

Rukometašice tadašnjeg Željezničara igrale su protiv šampiona  Mađarske, Kipra i drugih  zemalja, a 13 puta izlazile su na evropsku scenu.Rukovodstvo   Željezničara primio je zamjenik ministra sporta Tunisa. Bili su sedam dana gosti u tom zemlji, odigrali više prijateljskih utakmica.U Mađarskoj ih je posjetila tadašnja ambasodorica naše zemlje Bisera Turković. Veliki je spisak uspjeha ovog kluba, i sumnjamo da će bilo ko za dugo imati jedan takav niz kao Željo.Ovaj klub trenirali su  bivši treneri sarajevske Bosne i Željezničara, koji su za vrijeme bivše Jugoslavije pronijeli slavu ovog sporta u BiH.Trenirala ih je i za Želju igrala Svetlana Kitić, nekada najbolja rukometašica svijeta, koja je bila i direktor rukometne reprezentacije BiH…. Veliki je spisak uspjeha rukometa koje su pronijele hadžićke rukometašice, i bile  najbolji ambasador BiH.

BOLJI NE MORA DA POBJEDI

U susretu protiv Gruda „Golubice“ najavljuju dobru i požrtovanu igru. Ističu  da mogu pružiti jak otpor  favorizovanim gošćama, a u tome će  imati  veliku podršku s tribina.Motiv za to  su dobre igre u proljetnom dijelu prvenstva i nakon dužeg vremena  ponovni izlazak na evropsku scenu

Poznato je da bolji uvijek ne mora da pobjedi. Sjetimo se sedamdesetih godina kada su rukometašice tadašnjem Ingrapa osvojile kup BiH, pobjedivši  s golom razlike  tavorizovanu Lokomotive iz Mostara, jednu od najboljih ekipa u bivšoj Jugoslaviji. Za  gošće su  igrale reprezentativke Jasna Merdan i Zlata Zubac,koja je sa ekipom Gruda danas napravila ekipu za pamćenje.Bilo je to veliko iznenađenje, iako su tada hadžićanke imale  možda najbolju ekipu u povijesti kluba, koji je u tri navrata mjenjao ime.

Revanš utakmica igrati ćese 12. maja u Grudama.

REMZIJA BALIĆ

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *