GODIŠNJICE: 27. godišnjica zauzimanja kasarne „Krupa“

Published On 12. May 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Mučki ubijeno 14 patriota. Za zločine niko nije odgovarao

 

 Rodbina, prijatelji, predstavnici Općine, Kantona Sarajevo i boračkih organizacija cvijeće su prvo položili  na spomen- obilježje u centru Hadžića,ispred nekadašnjem Radničkog  doma. Učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su poštu za 14 patriota, građana Hadžića  iz XII  Hercehovačke ulice  nad kojima je agresor  11. maja 1992. godine    izvršio zločin.

Ubijeni su : Adil Kovačević, Dženan Kovačević,Zijad Kovačević, Uzeir Kovačević,  Pero Medić, Mladen Soldo, Remzo Ćosić, Ismet Hodžić, Atif Isić, Edin – Kaća Kovačević, Almir Kovačević, Miralem Kovačević, Zamir Kovačević i Avdo Kovačević.

Stravična  priča

Za njihovu smrt vezuje se straviča priča. Nakon što su se predali, agresor ih je mučki ubio, a onda su nabacani na kamion i odvezeni  i zapaljeni  u kamenolom Krupac. Kolika je bila temperatura , govori i činjenica da eksperti za sudsku medinici tijela Uzeira i Zijada Kovačevića nisu mogli indeficirati  čak ni DNK analizom.Bio je ovo zločin nad zločinom.

Esad Mubibić , predsjednik Patrioske lige općine Hadžići  govorio je o otporu patrita BiH protiv daleko nadmoćnijeg agresora, i stradanju 14  građana  iz  XII Hercegovačke ulice.

.-Ubijeni su ovdje na ovom mjestu gdje smo mi danas. Na najbrutalniji način.Kao pripadnici teritorijalne odbrane ostali su braniti svoje domove u ulici XII Hercegovačke.Kada su se  predali agresor  je izvšio zločin, suprotno svim međunarodnim konvencijama , naglasio je Muhibić.

Osman Smailagić, zamjenik ministra za boračka pitanja KS istakao je da hrabre branioce nikada nesmijemo zaboraviti.

Za zločine niko nije odgovarao

Ove godine niko od rodbine ubijenih nije se obratio skupu. Razgovarali smo sa nekim od njih koji  su nam  kazali da im je svakim dananom  teže, posebno kada znaju da za te zločine niko nije odgovarao.Nema,kažu,  smisla ponavljati isto svake godine, i tražiti da se zločinci privredu licu pravde. Istakli  su da su to odavno trebale da   urade nadležne institucije.

Odrana puta spasa

 Polaganjem cvijeća na spomen- obilježje i  učenjem Fatihe obilježena je  i 27. godišnjica  od zauzimanje kasarne Krupa u Zoviku, koji se desio  11. maja 1992. godine.

Tog dana u ranu zoru ,sa grupom odvažnih junaka Mehmedalija Hujić izašao je na Tinovo i spriječio agresora da uđe u Lokve i presječe put za Igman, tada jedinu komunikaciju za Sarajevo. I tu poginuo.

Oslobađanje kasarne

 Isti dan, u borbi za kasarnu Krupa život je dao i Nihad Fejzić.Bila je to prva  oslobođenja kasarna u BiH, a osvojena je običnim puškama.

-Bila je ovo velika pobjeda. Za pamćenje, historiju. Zarobljeno oružje kasnije će odbraniti Pazarić i okolinu.Na kasarnu su krenuli slabo naoružani.Najveće oružje bilo je srce, volje, želja za slobodom.I danas bi svi trebali da čvrsto stanemo  jedan do drugom i odbranimo  se od nastraja na  BiH, kazao je Fadil Joldo, član Patrioske lige Hadžići.

Članovi sekcije kulturno –umjetničkih društava iz Hadžića i  Pazarića izveli su prigodan program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *