HADŽIĆI Godišnjica  bitke na Prehulji

Published On 13. May 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Polaganjrm cvijeća na spomen obilježje kod Osnovne škole „Hilmi ef. Šarić“ u Tarčinu, na mezaru pukovnika Armije BiH Refika Tufe i u mjesnoj zajednici Trzanj, u Hadžićima je obilježena 27. godinjišnjica bitke za Prehulju, značajne kote, preko  koje je agresor želio spojiti Bradinu i Hadžiće.

-Da je to učinjeno ovdje bi bila druga Srebrenica.Srećom na vrijeme smo dobili  informaciju  da se nalaze  i grupišu na Prehulji. Policajci , dobrovoljci Trznja, pripadnici  teritorojalne odbrane odmah  su krenuli u obračun. Imali  su  obične puške, i  volju da odbrane svoje domove.Iako slabo naoružani hrabri  borci  uspjeli su osujetiti njihovu namjeru i ovaj prostor ostaviti slobodanim.Od njihovih zarobljenika  dobili smo informacije o planovima i namjerima koji su trebali uraditi, rekao je predsjednik Udruženja „Veterani policije“ SJB Hadžići  Nihad Šehić.

SAČUVANE  KOMUNIKACIJE

A njihova namjera bila je presjeći komunikaciju preko Igmana za Sarajevo, tada jedini put ka glavnom gradu BiH. Time bi više hiljada izbjeglica iz Istične Bosne, kojima je to bio jedini put spasa, bili u bezizlasnoj situaciju. Plan agresora bio je i presjeći komnikaciju Sarajevo-Mostar .

O velikoj i značajnoj pobjedi odbrane Prehunje  ispred spomen – obilježja kod osnovne škole u Tarčinu govori je Ekrem Tufo, učensnik bitke,koji je  istakao  da je žalosno da je danas ovdje veoma mali broj prisutni.

ZASLUGE REFIKA  TUFE

Položeno je cvijeće i na mezar pukovnika armije BiH Refika Tufe, jednog od organizatora otpora, koji je uveliko zaslužan što agresor nije uspio u svojoj namjeri.

I u MZ Trzanj , odakle je krenula akcija odbrane Prehulje ,nemože se biti zadovoljno odzivom mještana. Organizatori  bi  morali  analizirati  zašto  na području ove općine sve manje ljudi  učestvuju u obilježavanju ovih značajnih manifestacija.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *