Radnici Aluminija blokirali saobraćaj, pozivaju hrvatske političare iz vlasti da im se obrate

Published On 9. July 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Radnici mostarskog Aluminija blokirali su danas saobraćaj na magistralnom putu M-17 u blizini grada na Neretvi. 

Na saobraćajnici je s radnicima i direktor Aluminija Dražen Pandža, te izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj Boris Vican, koji su protekle sedmice izvijestili javnost da se kompanija gasi zbog nemogućnosti pronalaska rješenja oko snabdijevanja električnom energijom, prenosi N1.

Direktor Aluminija poručio je da je rok za spas danas u 14:01 sati. 

Podsjećamo, jučer su i zvanično propali pregovori Vlade FBiH i potencijalnog strateškog partnera za Aluminij, švicarskog Glencorea, koji je odustao od uslova koje je prvobitno sam nametnuo. 

“Problematizirali su i pismo koje su sami poslali Vladi. Oni su se povukli iz pregovora i smatram da je to neprofesionalno. I dalje ćemo kao Vlada pružati suport radnicima u ime 44 posto kapitala. Vlada FBiH i resorno ministarstvo nastavljaju tražiti strateškog partnera što je uslov da firma ne ode u stečaj”, kazao je jučer resorni ministar u Vladi FBiH Nermin Džindić.

Pandža je jučer kazao da će, ukoloko se nešto ne promijeni, Aluminij prestati s radom u prvoj minitu srijede. 

Radnici su pozvali hrvatse političare da dođu i obrate se skupu. Najavljeno je da će se u protivnom ići pred institucije u kojim glavnu riječ vode Hrvati.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *