Pet godina bez istrage Tužilaštva u slučaju „Veterinarska stanica“ Sarajevo

Published On 15. July 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Od 2014. godine Tužilaštvo Kantona Sarajevo ne pokreće istragu u slučaju Kantonalnog javnog preduzeća „Veterinarska stanica“ Sarajevo, premda je uposlenik ovog javnog preduzeća i nekadašnje odgovorno lice Senad Arnautović priložio obimnu dokumentaciju o sumnji na teške malverzacije i zloupotrebe položaja u tom javnom preduzeću, što može, upozorio je, dovesti u pitanje zdravlje ljudi i životinja na području Kantona Sarajevo.

U martu ove godine Arnautović je informaciju o sumnji na nezakonite radnje u Veterinarskoj stanici dostavio i Uredu za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo, jer je Kanton Sarajevo vlasnik Veterinarske stanice. U informaciji Vladinom uredu Arnautović je naveo da Tužilaštvo još nije uradilo ništa po dostavljenoj prijavi.

„Prijavu sa kompletiranom dokumentacijom, koja sadrži oko 2.000 stranica, sam 2014. godine dostavio Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Nakon te prijave obavljen je pretres u preduzeću, zaplijenjena je ogromna dokumentacija, ali nakon toga sve je stalo“, rekao je agenciji Patria Arnautović, koji u Veterinarskoj stanici radi više od 20 godina, i to na raznim rukovodećim poslovima, od upravnika veterinarske ambulante do šefa laboratorije za sigurnost hrane, a jedno vrijeme i kao v.d. direktora preduzeća.

„Nedavno razriješeni menadžment pod izgovorom da nisu nadležni za događaje koji su se desili prije njihovog mandata, okreću glavu i prave se da ne primjećuju nepravilnosti i kriminal koji su zatekli i koji se nastavio dešavati u vrijeme njihovog mandata“, rekao je Arnautović.

„Sa formiranjem nove vlasti u Kantonu Sarajevo i aktuelnim smjenama u javnim preduzećima, imenovan je novi menadžment koji će nadam se imati osjećaj za odgovornost po ovom pitanju i koji će zaustaviti pljačku i daljnje propadanje ovog javnog preduzeća“, dodao je Arnautović.

U krivičnoj prijavi koju je 2014. podnio Tužilaštvu KS, Arnautović je upozorio da u Veterinarskoj stanici Sarajevo u navedenom periodu ne postoji pravilna evidencija lijekova, da na određenim pozicijama rade nekompetentni kadrovi, da se vrše manipulacije sa dokumentacijom u vezi sa poticajima u poljoprivredi, kao i to da se krše druga strogo definirana pravila veterinarske struke. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *