Tužno sjećanje na masakr u  Tarčinu: Agresorska granata ubila sedam  civila

Published On 18. July 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Polaganjem cvijeća kraj spomen obilježja, učenjem Fatihe i minutom šutnje, rodbina, prijatelji, predstavnici Kantona Sarajevo i  općine Hadžići , jučer su u Tarčinu, kraj Osnovne škole „Hilmi ef.Šarić“, obilježili godišnjicu stradanja  sedam nevinih civila.

Od agresorske granate poginuli su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković. 

-Meni su poginuli  supruga Almasa i sin  Adnan.I ja sa tom prilikom bio ranjen.Bilo je strašno, masakr.Tijela nastradali letjeli su na sve strane. Riječima se to ne može opisati.Od iste granate poginuli su i Omer Horman i njegova kćerka. Ovom prilikom poginulo je troje djece.Od šest povrijeđenih, troje je teže, kaže Ifet Aleta.

Pašana Karić kazala  nam je da je  od granatiranja na području Tarčina  nastradao veliki broj građana.

-Ja sam taj dan bila u Sarajevu . U Buća Potoku, također  od granate ostala  sam bez noge.Nemožemo biti zadovoljni kako se nadležni odnose prema civilnim žrtvama rata, kaže Karić.

Ispred Kantna Sarajevo na skupu je govorila  Smiljana Viteškić,  zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Moramo se prisjećati na hiljadudnevnu opsadu Sarajeva. Građani su bili izloženi velikim patnjama,  stalnim granatiranjem i snajperima, čime je ubijeno više od 12.000 građana Sarajeva, od toga 1.601. dijete.Neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol, niti vjersku i nacionalnu pripadnost, stradali su svi podnednako.Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti  svih naroda  i građana.Moramo istrajati na idejama na kojima BiH može i mora opsatati, a to su ideja na suživotu, međusobnom uvažavanju  i toleranciji.Moramo istrajati da počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog kojeg danas obilježavamo u Tarčinu, budu  adekvatno  kažnjeni, kazalo je između ostalog zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *