PISMO STRUČNJAKA: Nakon kriminalne privatizacije  na redu  su prirodne ljepote

Published On 24. July 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Dok lokalne zajednice misle da ova područja treba iskoristiti za razvoj turizma, stručnjaci smatraju da se  time otvara mogućnost da se neprocjenljivo prirodno bogatstvo uništi

Pred očima sviju nas uništena je i Zemljoradnička zadruga Tarčin, u čijem su   vlasništvu velike površine poljoprivrednog zemljišta, koje se danas, na žalost, daje i  u građevinske svrhe.Vijećnici, koji  svake godine raspravljaju informaciju o poljoprivredi i radu ZZ Tarčin, ništa nisu učinili da to spriječe.Ima li u Hadžićima opozicije, i da li su kupljeni ? Zašto niko ne odgovara ?

Prije rata poljoprivreda je bila okosnica razvoja općine, bila najbolja u KS…Danas, poput DI „Bjelašnica“ i GP „Ingrap“ uništena i ZZ Tarčin.

 RAZOČARANI GRAĐANI

U povodu zajedničke sjednice općinskih vijeća Hadžići i Trnovo,  na kojoj bi se raspravljalo o zaštićenom području Bjelašnice,Visočice, Treskavic, Kanjona Rakitnice dobili  smo više pisama građana, koji su, kako kažu, više  nego razočarani. Čini nam se posebno  pismo zaposlenih iz Šumarstva Hadžići, koji su sa stručne strane dali  akcenat kome je u cilju da umjesto nacionalnog parka, proglasi  zaštićeno područje.

 U svim pismima se uglavnom kaže da nakon privatizacije privrede, a  zna se na koji način je to urađeno i kako završeno  , sada su aktuelne, najatraktivnije lokacije, prirodne ljepote.Sve je isto, samo se zbog specifičnost    radi   na drugi načn.

KRIMINALNA PRIVATIZACIJA  

Privreda je planski  uništena, u  kriminalnoj privatizaciji.Dok su obični građani krvarili, živote davali za odbranu BiH, dotle su drugi smišljali kako se nakon agresije obogatiti  ,da  gigante koji su ljudi  decenijama gradili  postanu njihovo vlasništvo, njihovo bogatstvo, počinju  potpisnici pisma čija su  imena poznata Redakciji.

 Za male pare, gotovo džaba, preduzeća su kupovali u kriminalnoj  privatizaciji. Neka i za marku.Govorili da će  se  preporoditi  privreda , zaposliti  na hiljade  radnika…Zatim ,  to isto preduzeće, nedugo  bi propadalo, a zatim  prodavali drugim…

 Na lak način zgrćali milione. To bi mogli uraditi  samo  odabrani, stranački, podobni ljudi, po nalogu svojih  šefova.

STRANAČKI DIREKTORI

I ptice na grani znaju da je politika  određivali ko će doći u koje preduzeće, da su stranke njima rukovodili , dovodili svoje ljude. Ne stručne , koji bi ga razvili, učinila  još  boljim, većim, jačim, u kojem bi se povećao obim proizvodnje , zaposlili novi radnici…

Podobni, stranački poslušnici  imali su zadatak   da ga obezvrijede, unište. Onda bi to isto preduzeće, ti isti političari prodavali  drugima .

  „BJELAŠNICA „ ĆE NESTATI,GRADITE DRUGU ZGRADU

Mi  smo u Šumarstvo  nekoliko godina ranije znali da će DI „ Bjelašnica“ biti uništena.Međutim, moramo priznati, nismo  u to vjerovali .Tvornica radila  punim kapacitetom, imaju savaremene mašine, hale, prostor da sagrade nova postrojenja, poveća proizvodnju.

Kazali su  da će nestati, uništiti je.Na žalost, desilo se.Bila je istina! Bjelašnica je planski uništena, pred očima sviju nas.

MILIONERI PREKO NOĆI

Zato je danas BiH  zemlja u kojoj ima  najviše milionera , u odnosu na broj stanovnika.Pojedinici su se bogatili preko noći, na lak način, zgrćali pare uništavanjem  privrednih  giganta.

Hoće li se slično uraditi i sa prirodnim ljepotama, koji nemaju cijenu.Hoće li se govoriti jedno, a raditi drugo, isto kao i sa kriminalnom privatizacijom privrede.Što se već  i čini. Je li sve dogovoreno, i sada samo treba to usaglasiti sa zakonom.

Prije rata, samo od prihoda Energoinvesta, kako kažu stručnjaci,   mogla se isplaćivati penzija za sve stanovnike BiH. Gdje je uništeni Unioninvest, Higrogradnja i drugi  veliki  regijonalni  giganti.

HAJKA NA ISTINU

Stručnajci koji se nisu slagali sa takvom pljačkom, koji su drukčije mislili „ pometeni“ su.Nazivani  raznim, pa i pogrdnim imenima. Bila je velika hajka na njih. Nisu im smjeli poremetiti planove. Hoće li  i sada  biti tako  ?

Stranački poslužnici dovođeni su i  uništavali gigante. „Svukli  bi ih   u ravan“, rasprodavali  imovinu, a onda tog istog giganta , svojim ljudima prodavali  za male pare, gotovo džaba.

RAĐENO PLANSKI,PO NALOGU

Dok je DI „Bjelašnica“  radila punim kapacitetom nama je rečeno da na ćošku gradimo drugu  poslovnu zgradu, da „Bjelašnice“da tu više nikada neće raditi.Da će ovaj prostor biti za sasvim druge  namjene.Kažemo, imali su  najsavremeniju opremu, mašine, hale, kranove ,mogli  da postane još veći gigant.

Vidite, oni su već tada znali da će drvna industrija u Hadžićima biti uništena, da će nestati za sva vremena, a postojala je  vjekovima.Nama  su već tada kazali da gradimu drugu poslovnu zgradu, da će naša zgrada biti srušena.Unaprijed se sve znalo,  dogovorilo, isplaniralo…

Tako  će vam isto biti i sa prirodnim ljepotama, govoriti će se jedno, raditi drugo. Uništiti ih.Imati ćemo nesagledive posljedice .To se više neće moći izliječiti, vratiti .Sjećate se šta su govorilo o privatizaciji privrede. Sada će isto vaziti i kada su u pitanju zaštićene zone olimpijskih planina.Prirodni sklop ovdje je odavno narušen.

 NAGRADA OD 5,3 MILIONA ZA UNIŠTENIH 800 RADNIH MJESTA

Politika je  odlučila da u DI „Bjelašnica“  preko noći nestane 800 radnih mjesta, i da niko ne odgovara. Čak šta više da za to nekog, „ za uspješno obavljeni posao“  nagradi milionima.Čovjek dobio čak  5,3 miliona što je uništio toliko radnih mjesta. Za nepovjerovati! To preduzeće dobio gotovo džaba.

Neko je izračunao da je više  puta  dobio para od rasprodaje mašina, kranova, hala i  druge imovine, nego što je kupio Bjelašnici.I pored toga  još  nagrađen milionima.

Danas se u krugi nekadašnjeg giganta,  DI „Bjelašnica“, u  privrednoj  zoni  gradi trgovina.Za nepovjerovati !

U Hadžićima su uništeni i drugi privredni objekti, koji su radili nakon rata.

NAKON PRIVREDE, NA REDU PRIRODNE LJEPOTE

Giganti su uništeni.Zauvjek !  Sada su na redu prirodne ljepote.Ovo je drugi projekt. Što je bilo giganata za rasprodati u privredi, učinjeno je.Nema ih više. To je dovedeno do kraja.Sada je na redu prodaje najljepših predjela, prirodna bogatstva.

NEMA NACIONALNOG PARKA

 I umjesto  nacionalnog parka  Bjelašnica, Visočica, Treskavica , kanjon  Rakitnice, to će se  proglasiti zaštićenim područjima.

Umjesto nacionalnog parka, gdje nije dozvoljena gradnja u zaštićenim područjima mogu da se grade pansioni,  i drugi objekti.

Svi oni koji    bilo šta znaju o šumama, zakonu prirode, znaju da će  tu  biti narušiti  prirodni sklop.

Kao što se prija  kriminalne privatizacije govorilo  da će ta firmama procvjetati , povećati proizvodnju, sada će se isto govoriti  da će se razviti turizam , općine preporoditi,  poprimiti novi, ljepši izgled…

Sjećate se prije četiri godine, pred lokalne izbore, priče o gradnji“grada iz bajke „ u Trnovo, o ulaganjima blizu pet milijardi  dolara.Sjećate se maketa, hotela, trgovina, trgova…To ni Amerika nije vidjeli. Danas, nakon četiri godine, vidite li šta  od toga .Za rasprodanu imovinu neko je dobro nagrađen, napunio svoje džepove.

Kao i sa privredom , rasprodaja prirodnih ljepota  je nečiji projekt, i on će, htjeli to ili ne,na žalost, biti sproveden.Na štetu  građana, isto kao i sa privredom.

PROJEKT KAO SA PRIVATIZACIJOM PREDUZEĆA

 Kao i kod  privatizacije  privrede i sada će pričati  o velikoj šansi   procvatu turizma, šansi koja se ne smije ispustiti, sve isto kao i u privatizaciji. Kada su govorili da će  to i to preduzeće  nakon privatizacije izvoziti na inostrano tršište, da imaju ambiciozne projekte, da će radnici imati velike plate…Kada se to isto preduzeće planiski uništi, svuče u ravan , onda je to druga priča,  da je to bio projekt međunarodne zajednice…

Kao i sa privredom , na Bjelašnici, Treskavici i drugim prirodnim ljepotama korist  će imati samo pojedinci, stranački tajkuni i lokalni moćnoci. Sve isto, samo sada umjesto privrede, prodvati će  se prirodne ljepote…..

Već duži period lokalna vlast u Hadžićima na sve načina pokušava da zakone o gazdovanju šumama, koji su u nadležnosti Šumarstva , prebaci u nadležnost te  lokalne zajednice, Općinskog vijeća….

PLANSKO UNIŠTENJE ZEMLJORADNIČKE ZADRUGE

Ta vlast i općinsko vijeća pred očima svoju nas uništili su Zemljoradničku zadrugu  Tarčin.Ona je bila društveno vlasništvo, gazdovala sa velikim povšinama  društvene zemlje.Ta ista vlast i općinsko vijeće i nadležne služba za poljoprivredu Općine Hadžiće, inspekcije i druge nadležne službe trebali su raditi svoj posao, spriječi  propast. Ne dozvolit da se ova značajna društva oblast obezvredi,uništi. Da umjesto heljde, pšenice i drugih kultura to zemljište zaraste u korov, da se najbolje poljoprivredno zemljište sada daje  za izgradnju  apartmana…Sve je  urađeno planski, pred očima sviju nas.

VIJEĆNICI DOPUSTILI  PROPAST

Općinsko vijeće i općinska vlast da su htjeli davno su mogli spriječiti  uništenje  zemljoradničke zadruge. Međutim, i  to je isto bio nečiji smišljeni plan.Svake  godine na općinskom vjeću raspravlja  se informacija  o poljoprivredi,radu Zemljoradničke zadruge. Radila   je  općinska služba. Zašto  nisu  spriječili nestanak tog društvenog dobra.Zašto su ćutke prelazili preko toga…? Čiji je to bio projekt?

Šta je radila opozicija u Hadžićima, ako je ima ? Ništa! I oni u tome sramno učestovali. Koliko je istina da su kupljeni, kako se javno govori u Hadžićima….Šta je ko dobio….Sramno ! Sutra će ti isti na sve načine pokušati još jedan mandat.Bez trunke stida i srama.

 „POTKOVI“

Proteklih   dana, i danas, u Hadžićima je glavna tema da i obični činovnici u općini Hadžići primaju „ potkove“. Poimenično se prozivaju, i ko je od njih danas najviše „ težak „. Jedan  službenik nižeg ranga mogao  bi „ nastradati „ zbog toga.Po nalogu rukovodioca, ultimatum je: on ili ja. Zašto  da  i on, pored njih živih da izdašno  prima darove……

Za one  na većim funkcijama  odavno se govorilo  o „potkovima“, a nažalost  i danas priča…, da se ima imovine  u inostranstvu……( ovaj dio gdje se opširno govori o tome u potpunosti  smo izbacili. Kao što smo ranije  u više navrata  govorili , ako imaju dokaze mogu dati nadležnim službama.To, ipak, preko nas neće moći raditi ). Više tačaka  pored rečenice  znači da smo i tu izbacili  dio teksta.

N.SMAJLOVIĆ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *