ZADOVOLJITI FORMU:  Umjesto građana na javnoj raspravi uposlenici  Općine Hadžići

Published On 31. October 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto:Sa javne rasprave u sali općine Hadžići

 „U sali za sjednice Općinskog vijeća Hadžići danas je održana Javna rasprava o zaštiti izvorišta za bunar OB-1 u krugu pogona MI “Ovako”, zaštita izvorišta pitke vode bunara B-1 u pogonu Coca Cola HBC BH i zaštita izvorišta “Puhovik”.Općinsko vijeće Hadžići na 29. sjednici održanoj 10.10.2019. godine donijelo je Zaključke kojim se utvrđuje Nacrt Elaborata o zaštiti navedenih izvorišta i stavljanju istih na Javnu raspravu do 31.10.2019. godine.

Ovo se kaže u saopćenju općine Hadžići.

OD PORTIRA DO POMOĆNIKA NAČELNIKA

-Slika  u sali govori da su  umjesto građana  tu uposlenici koji rade u  općini  Hadžići . Od  pomoćnika načelnika do portira. Ovo vam govori kako se  rasprave formalno sprovode, koje zapravo  i nema.Ovo se kaže  u pismo građana  Centra Hadžića.

ZAŠTO NEMA ZBOROVA GRAĐANA

Ranije smo vam pisali  kako su Hadžići jedina općina u zemlji gdje nadležni nisu dozvolili da se u mjesnim zajednicama održe zborovi građan i da umjesto stranaka i  njihovih poslušnika mi biramo svoje predstavnike. Čak šta više i glasalo se tako da je ispred imena kandidata pisalo ime stanke , što je suprotno zakonu i ustavu.Kada smo se žalili sekretaru u mjesnoj zajednici Hadžići i kazali mu da bi po zakonu, kao i u drugim općinama,mi  morali da predlažemo svoje kandidate  biramo i budemo birani a ne stranke,  rekao nam je da je on tu  nemaoćan, da su tako nešto donijeli na Općinskom vijeću. Moramo priznati da smo bili izuzetno grubi,kazali mu da to nije istina, i najavili da u našoj mjesnoj zajednici građani neće izaći na ovakve izbore, koje su suprotno zakonu i ustavu zemlje, i da je žalosno da državna istitucije ne poštuje zakon i ustav BiH.

Dalje smo kazali da nije istina da je to stav svih stranaka u Općinskom vijeću, da SDP-a nema ni jednog kandidata na listi i slično, i da oni tako nešto sigurno  ne bi podržali……

Nakon dužeg vremena sa tim istim sekretarom poslije  izbora sreli smo se na ulici i ponovo počeli raspravu.

ZAPISNIK GOVORI-VIJEĆNICI BILI JEDNOGLASNI

Kazao nam je da ovdje ne polemišemo, da za posla sata dođemo kod njega u kancelariju , i da ćemo tu raspraviti.Kada smo došli dao nam je zapisnik sa sjednice Općinskog vijeća gdje su sve političke stranke, odnosno njihovi vijećnici, zaista jednoglasno podržali izvještaj o rezultatima izbore  u mjesnim zajednicama..Za to su bili i vijećnici SDP-a.

 ….(jedan od vijećnika) je kazao je, kako je pisali u zapisniku,kada bi on govorio o izborima u mjesnim zajednicama da bi se  isti  morali ponoviti….da zna  …jedan glasač glasao  za  više građana…..U MZ Centar Hadžići, kako je pisalo u zapisniku, ukupno je  glasalo  četiri odsto upisanih  glasača.Samo četiri odsto građana MZ Centra  Hadžići izašlo na izbore i oni to usvojili .I ovo govori da su izbori u MZ, kao i javne rasprave, samo formalnost.

I danas tvrdimo da na izbore kod nas ( MZ Centar Hadžići ) nije izašlo  više od jedan odsto građana , jer smo se dogovorili da ne izađeno na takve izbore, gdje umjesto građana političke partije predlažu svoje podobne članove…

NAKON IZGRADNJE USVOJILI IZMJENJEN PROJEKT

Ti isti vijećnici nakon izgradnje autobuske stanice u Hadžićima usvojili su izmjenu projekta. Sada nije bilo  čekaonice sa centralnim grijanjem i javnim toaletom, kako se javno govorilo, nije bilo nastrešnice duž cijele autobuske stanice, kako se mogli vidjeti na maketi postavljenoj na gradilištu…Uništili park, srce općine Hadžići, posjekli stabla da bi se tu sagradila prodavnica boja i lakova, pekara…I to vijećnici, također  prihvatili.

TI ISTI PONOVO ĆE NA IZBORE

Ti isti vijećnici naredne godin ponovo će se naći na listima, ponovo će trčati za nama, vući nas za rukav.Ovakav njih rad doprinijeo je da danas opzicije gotovo i nema. Da je  stranka……( jedna opozociona stranka ) umjesto sedam, koliko je ranije imala, dospjela samo na dva vijećnika, što manje nema ni jedna druga stranka u OV Hadžići .Stranku srozali  zbog  svojih ličnih interese, mada su imali najbolje uslove za rad, zaposlenog sekretara….Čitamo preko društvenih mreža kako se javno govori da su vijećnici kupljeni, kako gledaju samo svoje interese, da ih građani interesuju samo pred izbore.

VIJEĆNICI ĆUTOLOZI

Može li nam neko objasniti kako to da nedavno na sjednici Općinskog vijeća ni jedan vijećnik nije progovorio po informaciji o radu komunelane  inspkecije, iako se zna da u svim sredinama imaju probleme sa divljim  deponijama, pitkom  vodom, i drugim problemima.Može li neko reći da li je neko od vijećnika  održao sastanak sa građanima neke mjesne zajednice,svojim biračima,  pitao ih za probleme…

UNIŠTILI GP „INGRAP“, DI „BJELAŠNICU“, ZZ TARČIN…

….Nažalost, vlast i vijećnici  prodaše nam  najljepše predjele općine  Hadžića, najbolju zemlju. Ništa nisu učinili  ni spriječili da se ne uništi i  ZZ Tarčin, koja je, također,  planski uništena. Isto kao i GP Ingrap, DI Bjelašnica u kojima je radilo 1.200 radnika.Imali smo preduzeća, gigante koja su nakon reintegracije radili punim kapaitetom, koja su imali najsavremenije mašine…, a  oni ih uništili.Sada je u industrisjkoj zoni Bjelašnice izgrađena trgovina, grade  se skladišta…., a industrijska zona.

NAKON KRIMINALNE PRIVATIZACIJE PRODAJU  NAJLJEPŠE PREDELA

Pitamo hoće li neko odgovarati za uništenje ZZ Tarčin, gdje umjesto plodova na velikim površinama sada raste korov, što se na poljoprivremenom  zemljištu grade takozvana „arapska naselja“, i time pune budžet….I još se tome hvale, kažu najveći budžet…

 Hoće li se stati sa takvom prodajom, hoće li se nakon krimalne privatizacije sada prodavati i najljepši predjeli Igmana , pitaju se građani Centra Hadžića. Kažu, nekada su Hadžići bili vodeći u KS po razvoju poljoprivrede, deseta općina u BiH po zaposlenosti i razvoju industrije…Radilo je više od 6.500 radnika,Danas smo vodeći po prodaji najlješih predjela   Hadžića…

N.SMAJLOVIĆ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *