Hadžić: Pukla plinska cijev, panika u Binježevu!

Published On 1. November 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Radnici Sarajevogasa  su nam kazali da smo dobro prošli, svi smo mogli letjeti u zrak, kaže stanovnik Binježeva Edin Avdić.

Samo zahvaljući sreći nije došlo do havarije. U dužini od 50 metara plin je ušao u kanalizacijone cijevi.Radnici Sarajevogasa dizali su šahtove, ulazili  u kuće. Plin se uzdizao visoko i do 20 metara.Sinoć su radili do kasno u noć.

Ovakvo priča Edin Avdić, stanovnik Binježeva koji kaže da će mu taj dan zauvjek ostati u sjećanju.

Za par dana ovo je treći put kako dolazi do curenja plina, i radnici su mi rekli da smo dobro prošlo te da je  sve moglo letjeti u zrak, kaže Avdić.

 UMJESTO SITNOG PIJESKA KAMENJE ?

Od Binježeva do Miševića ovih dana   asfaltiran je put u dužini od 800 metara.

-Prilikom izgradnje puta  probijena je plisnka cijev. Na licu mjesta sinoć sam zatekao radnike sa mehanizacijom   kako kopaju  tek asfaltirani put.U razgovoru sam saznao da je kamen probio  plisnku cijev.Kažu da preko cijevi nije postavljen sitni sloj pijesak ,kako to pravila nalažu, već  tampon koji u sebi sadži kamenje.Valjak koji je ravnao put  od težine probio je cjev. Na ovaj način kompletan plinovog je ugrožen.

Veliki broj mještana  sinoć su me zvali i pitali za informaciju.Mada sam preko društvenih mreža objavio tok stvari  sa lica mjesta. Ljudi pitaju šta preduzeti.Normalno,  boje se, u panici su. Nije se igrati sa tim stvarima .Danas sam nadležnoj inspeciji uputio zahtjev da se pregleda trasa puta, utvrdi ispravnost radova.Na ovim stvarima nesmije se štedjeti, a sinoć se pokazalo da  preko cijevi nije nasut  sitni pijesak, kako bi se  instlacije  zaštitile.Svjedoci smo da za vrlo kratko vrijeme  putevi na našoj općini  propadaju.Ovo je grozno, nemam riječi da iskažem svu gorčinu za takav rad….Tome se jednom mora stati u kraj.Zbog uštede materijala ugrožavaju se životi ljudi, kaže Admir Mujanović iz Miševića.

ŽIVE U STRAHU

 I drugi stanovnici Binježeva i Miševića ističu da ih je bilo strah. Samo malo dalje od puknute cijevi plina  je prekid asfaltnog puta.Grupa građana stoje i komentarišu razlog  curenje  plina. Pitamo zašto i ovaj dio puta nije asfaliran.

-Reci ti nama koja je investicija u općini Hadžići urađena po pravilu i zakonu.Asfalt tek postavljen, a razvaljuje se.Tvrdimo za godinu dana ovaj put će propasti.Nije urađen po propisu.Već se sada ispostavilo da preko instalacija nema sitnog pjeska, i da je to bio razlog curenja plina.Kod nas se  unaprijed zna ko će izvoditi radove, za koliko  i sve druge pojedinosti. Tenderi su samo formalnost. To i ptice na grani znaju, kao i sve druge pojedinosti.Stranački poslužnici danas vode glavnu riječ, kaže jedan od prisutnih pa nastavlja:

-Sinoć smo komentarisali da su pomoćnici načelnika u općini Hadžići čak od reintegracije. Načelnik je tu gotovo 20 godina.Pa i željezo bi zahrđalo na jednom mjestu. Nema tu mladosti, elana, poleta… Narodna poslovica kaže daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je čovjek. A ove ni sa puškom ne možeš istjerati. Drage  im državne jasle, pa, eto ti.Reci ti nama koliko je istina, kako sinoć  priča ……da je mali Korić pobijedio na izborimo, i to ubjedljivo, da su u Zoviku mjenjali glasačke vreće….

Čovjek se, očito , kako jedan reče „ navio“ pa nastavlja:

– Priča se da su dvije pomoćnice načelnika po zakonu u penziju  trebala odavno ići. A neće. Mogu tu do smrti kakvi su nam vijećnici. Oni ti prijatelju prodaju  naše prirodno bogatstvo , svoje stranke..gledaju samo svoje interese. Ne misle na buduće generacije.Ako se ovako nastavi prodavati nećeš se imati gdje ukopati.

Drugi ga ponovo prekida. Baš si se ti danas puno „navio“. Moj….  pazi šta pričaš….Šta ako čovjek napiše sve kako si kazao….

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *