MEDICINA Ljekari pronašli lijek za prehladu

Published On 2. November 2019. | By saliha | Magazin

Izoliran je protein koji izaziva infekciju i modificiran tako da uništava virus koji izaziva ovo oboljenje

“Obična” prehlada već vijekovima je (bila) nerješiva enigma za brojne naučnike.

Medicina poznaje najmanje 160 virusa koji izazivaju ovo oboljenje kod čovjeka.

No, stručnjaci Stenforda i Univerziteta Kalifornija iz Los Anđelesa smatraju da je problemima s prehladom došao kraj!

Kako su objavili u žurnalu “Nature Microbiology”, oni su uspjeli izolirati protein iz virusa koji izaziva prehladu, modificirati ga i ponovo vratiti u organizam. Tako modificiran protein uspio je zaustaviti prehladu od daljeg širenja i neutralizirati je.

Testovi koje su radili na miševima, sada su počeli testirati na prvoj grupi ljudi. Početni rezutati su više nego dobri jer je učinak bio stopostotan.

– Sjećam se da me je moja baka često znala pitati – ako si toliko pametan, kako dosad nisi našao lijek za prehladu. To njeno zadirkivanje dovelo je do toga da smatram da je tim istraživača koje predvodim konačno našao lijek za tu bolest – izjavio je medijima američki mikorbiolog i imunolog Džan Kareti (Jan Carette), predavač na univerzitetu Stenford.

Pojasnio je da su dosadašnji načini liječenja prehlade bili neučinkoviti jer se većina vakcina zasnivala na tome da suzbija svega četiri od nekih 150 virusa koji izazivaju prehladu.

Ovi se virusi razvijaju u nosu. Njima pogoduje temperatura od 33 do 35 stepeni, koliko je prosječna temperatura u nosu, i odatle se razvija infekcija koja dovodi do prehlade. Mi smo se odlučili za drugačiji pristup. Ustanovili smo da protein uzrokuje infekciju, izolirali ga i modificirali. Kada je ponovo vraćen u ljudski organizam, taj je protien onda suzbio infekciju i prehlada je pobijeđena – objasnio je Kareti.

On je najavio da se njegov tim sada fokusirao na stvaranje lijeka ili lijekova koji će biti u općoj upotrebi u što skorije vrijeme.

Dok se lijek ne nađe u apotekama, Kareti i njegovi saradnici ipak savjetuju da se ruke redovno peru, vodi računa o oblačenju, zdravo hrani i živi.

– Baš kako su nam i naše bake savjetovale – ističe on. 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *