PROBLEMI Općina Hadži ima najlošiji prijevoz u KS : Djeca ne mogu pješačiti 14 kilometara po vjetru i kiši

Published On 12. November 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Od 25.oktobra do naselja Lokve nije vozio autobus, tako da djeca nisu mogla ići u školu koja se nalazi u Pazariću. Građani ističu da su za nadležne u općini Hadžići  danas Arapi   važniji od njih.

Od svih općina u KS najgori javni prijevoz je u Hadžićim.Samo u prošloj godini preduzeće GRAS premo ovoj općini ispustio je čak 15.000 vožnji, pa građani nikada nisu sigurni  hoće li na vrijeme stići na posao, u školu…Za to  najviše krive nadlažne u općini Hadžići i vijećnike Općinskog vijeća koji, kako kažu,  osim dopisa ništa ne čine da se ovaj problem riješi.

Situacija je kulminirala kada je zbog ovog problema 20-toro djece iz MZ Lokve po kiši i vjetru bilo prinuđeno da do škole u Pazariću  pješače i po 14 kilometara..

ŠTO  UMJESTO „BARAKE „ NISU KUPILI NOV AUTOBUS

Prema rijčima Mevlide Rizvo u općini Hadžići nisu željeli da čuju za njihov problem.

-Rekli su nam da nam je kupljen autobus, da su dali  novac za dijelove. Međutim,  taj autobus je pokvaren u roku  šest mjeseci.Što umjesto „barake“ nisu kupili nov, da nam djeca normalno idu u školu.Ovaj problem u Lokvama  nije prisutan od jučer već godinama.Ovo je bruka i sramota, kaže Rizvo.

Sa ogorčenjem pričaju i drugi mještani.

-Niko od nama ne vodi računa.Mještani Lokava odbranili su put za Igman.Ovdje smo bili čitav rat.Sada su nadležni u Općini Hadžići svu aktivnost usmerili na  Arape i kao pećurke  na području ove općine niču arapska naselja.Više našeg mjesta  su Crepljani, arapsko naselje, gdje im je sve izgrađeno.Imaju moderan put , vodu, struju, i sve ostalo.Za njih su sve obezbjedili. Mi se  mučimo kako nam djeca otići u školu i vratiti se, kaže Emina Hujić.

ZA NADLEŽNE ARAPI PRIORITET

Azra Odobašić  ističe da od nadležnih samo  traže da im  djeca imaju autobus,mogu otići u školu i  da se vrate.

 – Ovo je  21. stoljeće, mislim da djeca zaslužuju da imaju osnovne uslove da idu u školu. Po kiši i vjetru ne mogu pješačiti do škole.Ovo je sramota, ljutito ističe Odobašić.

Sanelu Halvadžija sreli smo  na cesti sa djecom koja  su se vraćala iz škole.

-Nadležni uvijek imaju  neki izgovor kada je naš problem u pitanju.Što tako nije slučaj sa Arapima  i kad je u pitanja gradnja njihovih naselja.Sve im se daje, dok smo mi zapostavljeni.

U Grasu su kazali da je na autobusi bio teži kvar, i da je bilo potrebno više  vremena  dok se kvar nije otklonio.

DRŽAVNE JASLE,VILE, NOVAC…

Nadležni i njihovi partiski rukovodioci u Lokve, kako kažu mještani, dolaze isključivo pred izbore, i obećavaju kule i gradove.Vidjeti ćete  ih, kažu,  naredne godine, nećete moći proći od njih i njihovih mentora.Kada se istroše u jednoj stranci prebacuju se u drugu. Sve zbog vlasti.Tu bi ostali do kraja života. Nakon kriminalne privatizacije na području naše općine  uništili su više hiljada radnih mjesta.

Umjesto tvornica  i novih radnih mjesta  sada prodaju naše najljepše predjele, a kažu da uskoro i Igman dolazi na red ,naša  olimpijska ljepotica. Mi ga krvlju branili i odbranili, tu su mnogi izgubili živote i dijelove tijela a oni će to danas da prodaju i pune budžet.Pričati će vam isto kao i sa  arapskim naseljima, da će to razviti turizam,  Hadžiće, pričati šuplje priče.Šta danas imamo u arapskim naseljima? Pitamo  vas jesmo li se za to borili.

MILIONERI…

Radi se za tajkune, moćnike kriminalce…. Zato danas BiH imaju najveći broj milionera u odnosu na broj stanovnika.Eto, dokle smo došli.

Ni danas nam nije jasno  da su  čovjeku što je  uništio DI Bjelašnicu, najvći kolektiv na području općine Hadžići, i 800 radnih mjesta, nadležni u općini Hadžići i vijećnici dali  čak 5,3 miliona.

Ledinu sa smećem  kupili za tolike pare.A   Bjelašnicu,fabriku sa mašinama,koja je radila punim kapacietom,kranove, hale, namodernija postrojenja, poslovne zgrade  kažu,čovjek  kupio za svega 200.000 KM. Kakav kriminal! Tu radilo 800 radnika,on uništio, i za to ga nagradili.Može li neko reći da i neki drugi tu nisu imala  svoga tala.

Čujemo da po svaki cijenu ti isti hoće ponovo vlast.Drage državne jasle, privilegije, moć,pare  i bez stida i sramana tu bi ostali  sve  do smrti.Mada su i svojim praunučadima obezbjedili sve.Priča se  da neki i po Turskoj imaju vile…Zbog toga  u septembru i nismo došlo na manifestaciju obilježavanja mjesne zajednice Lokve….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *