U ČETVRTAK SJEDNICA  OV-a :Vijećnike OV-a Hadžići građani interesuju samo pred izbore

Published On 19. November 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto: Divlja deponija ruglo na putu za olimpijski Igman

 U otvorenom pismu građani pitaju zašto vijećnici Općinskog vijeća Hadžići ne dozvoljavaju  da  , kao i u drugim općinama,  budu upoznati i izjašnjavaju se o bitnim pitanjima od životnog interesa…O tome , kažu, posljednji saznaju tek  prilikom gradnje arapskih naselja  i drugih objekata . Pitaju,zašto će javna raspava za uposlenike Općine Hadžići, i zašto podržavaju takav rad? Ko je dozvolio da se otvori divlja deponija, ruglo Hadžića   na putu za olimpijski Igman..,Ima li i tu „potkova“…

U četvrtak, 21. novembra, održati će se sjednica Općinskog vijeća, na kojoj će se , između ostalog ,razmatrati informacija o radu mjesnih zajednica na području Općine.

U  otvorenim pismima građani  su u više navrata  javno  negodovli što  više godina na području ove općine nisu održani zborovi  građana. Predstavnike savjeta i zborove mjesnih zajednica umjesto građana predlagali su, kažu,   stranke koje participiraju u Općinskom vijeću. U znak protesta zbog takvog rada u MZ Centar Hadžići prilikom glasanja, samo četiri posto upisanih građana izašli su na izbore. I takve izbore Općinsko vijeće jednoglasno je prihvatilo, što govori da su izbori samo formalno sprovedeni.

SUPROTNO ZAKONU I USTAVU

-Čak šta više i glasalo se tako da je ispred imena kandidata pisalo ime stanke , što je suprotno zakonu i ustavu.Kada smo se žalili sekretaru u mjesnoj zajednici Hadžići i kazali mu da bi po zakonu, kao i u drugim općinama,mi  morali da predlažemo svoje kandidate  biramo i budemo birani a ne stranke,  rekao nam je da je on tu  nemaoćan, da su tako nešto donijeli na Općinskom vijeću. Moramo priznati da smo bili izuzetno grubi,kazali mu da to nije istina, i najavili da u našoj mjesnoj zajednici građani neće izaći na ovakve izbore, koje su suprotno zakonu i ustavu zemlje, i da je žalosno da državna istitucije ne poštuje zakon i ustav BiH.

Dalje smo kazali da nije istina da je to stav svih stranaka u Općinskom vijeću, da SDP-a nema ni jednog kandidata na listi i slično, i da oni tako nešto sigurno  ne bi podržali…

Nakon dužeg vremena sa tim istim sekretarom poslije  izbora sreli smo se na ulici i ponovo počeli raspravu.

ZAPISNIK GOVORI: VIJEĆNICI BILI JEDNOGLASNI,GLASALI IZ SDP-a

Kazao nam je da ovdje ne polemišemo, da za posla sata dođemo kod njega u kancelariju , i da ćemo tu raspraviti.Kada smo došli dao nam je zapisnik sa sjednice Općinskog vijeća gdje su sve političke stranke, odnosno njihovi vijećnici, zaista jednoglasno podržali izvještaj o rezultatima izbore  u mjesnim zajednicama..Za to su bili i vijećnici SDP-a, što smo bili i više nego iznenađeni.

FORMALNA JAVNA RASPARVA,SAMO ZA UPOSLENIKE OPĆINE

Na sjednici Općinkog vijeća razmatrati će se i i više odluka o zaštiti i zaštitnim mjerama na izvorištu pitke vode bunara….

U službenom saopćenju  Općine Hadžići se kaže:

 „U sali za sjednice Općinskog vijeća Hadžići danas je održana Javna rasprava o zaštiti izvorišta za bunar OB-1 u krugu pogona MI “Ovako”, zaštita izvorišta pitke vode bunara B-1 u pogonu Coca Cola HBC BH i zaštita izvorišta “Puhovik”.Općinsko vijeće Hadžići na 29. sjednici održanoj 10.10.2019. godine donijelo je Zaključke kojim se utvrđuje Nacrt Elaborata o zaštiti navedenih izvorišta i stavljanju istih na Javnu raspravu do 31.10.2019. godine.

OD PORTIRA DO POMOĆNIKA NAČELNIKA

Slika  u sali govori da su  umjesto građana  tu uposlenici koji rade u  općini  Hadžići . Od  pomoćnika načelnika do portira. Ovo vam govori kako se  rasprave formalno sprovode, koje zapravo  i nema.Ovo se kaže  u pismo građana  Centra Hadžića.

Na sjednici Općinskog vijeća usvojiće se pomenute Odluke nakon „uspješno provedenih javnih rasprava „ u kojima su učestvovali samo zaposleni u Općini Hadžići.

Treba li reći da će sve ovo vijećnici Općinskog vijeća Hadžići jednoglasno podržati.

 ZA ARAPSKA NASELJA GRAĐANI POSLJEDNJI SAZNANJU,TEK PRILIKOM GRADNJE…

 Parcelarizacija naselje u općini Hadžići, takozvana apapska naselja, na području ove općine  niču kao pećurke. I ovdje vijećnici ne dozvoljavaju da se o tome  građani izjasne i daju svoje mišljenje, već, kako kažu , oni za to posljednji saznaj, tek kada se vidi da se ta ista Arapska naselja u njihovom mjestu  počinju graditi.

 Na  narednoj sjednici Općnskog vijeća, kao  četvrta tačka dnevnog reda , naći će se Odluka o pristupanju  izradi Plana  parcelarizacije Stambenog naselja „Drozgometva“ Hadžići.

 VIJEĆNICI NAS SJETE SAMO PRED IZBORE

Građani iz više mjesnih zajednica kažu da su arapska naselja izgrađena, a da njih nikada o tome niko i nije  pitao za mišljenje, te su vijećnici  i tu zloupotrijebili zakon i svoja ovlaštenja.

 -Svi oni u našim mjestima vidjeti će se tek mjesec dana pred izbore naredne godine, kada nas budu vukli za rukav da glasamo za njih. A čitav mandat rade protiv nas, svojih birača, za svoje interese.Ne daju da  mi predlažemo svoje kandidate u mjesne zajednice, ne daju da se mi , kao u drugim općinama izjašnjavamo o bitim pitanjima u svojoj sredini, oduzeli su nam sva prava… Mi smo njima interesantno samo mjesec dana pred izbore i ništa  više. Naši vijećnici gledaju samo  svoje interese, šta će ušićariti, koliko  će šta dobiti, što su   dizači ruku.I tako rade od izbora do izbora.Mislimo da kod većine vijećnika za njih  ni njihova rodbina više neće glasati, kaže se u pismu mještana.

 NE INTERESUJU IH ŽIVOTNA PITANJA

Takav način rada doprinjeo je, kako kažu u otvorenim pismima, da je sve više životnih problema, poput pitke vode i javnih deponija, koje se ne riješavaju.

U prošloj godini ,recimo, u MZ Binježevo nije održan niti jedan sastanak savjeta MZ, iako je bilo više probleme poput prijevoza djece do škole,pitanje  kanalizacije, izgradnje puta i drugih životnih tema.Takve savjeta izabrale su stranke i vijećnici  postavili svoje podobne članove…

-U….( MZ-i …) građani su tražili da se organizuje zbor građana,pošto je prijevoz putnika bio  obustavljen.Predsjednik Savejta MZ-e kaže da  za to mora dobiti saglasnost svoje stranke. Kada su mu rekli ti si predstavnik građana , a ne stranke rekao  im je:

– „Mene je ovdje predložila moja stranka, a ne građani.Recite, koje je godine održan zbor građana. Moja stranka meni daje  saglasnost da li ću održati sastanak i šta ću  učiniti…“

DEPONIJA SMEĆA NA ULAZU U HADŽIĆE

Mještani ulice Igmanki put, koji su  u sastavu MZ Žunovnica, žale se i na divlju deponiju koja se nalazi na samom putu za olimpijski Igman. Deponija se nalazi uz cestu na ulazu u Hadžiće i putu za Igman.

-Zar nije žalosno da se ruglo nalazi uz samu cestu za olimpijski Igman. Smeće tu samo mogu odlagati pojedinci bliski općini Hadžići, koji ništa ne poduzimaju da se to spriječi. Zar ovo nije  tužno.Kada smo zvali Kanton Sarajevo i tražili pomoć kazali su nam da se ponovo obratimo općini Hadžići, da imaju komunalnog inspektora, da je to njihova nadležnost…

UMJESTO MOTELA BENZINSKA PUMPA

– U Hadžičima je u centru općine izgrađena benzinska pumpa, da građani  o tome uopće nisu bili upoznati. Saznali smo  tek kada je gradnja uveliko počela.Na ovom mjestu trebao se graditi motel. Vijećnici su izmjenili i  plan autobuske stanici u centru Hadžići kada je objekt bio izgrađen. Tu je trebao biti javni toalet, javno su govorili da će biti autobuska čekaonica  sa centralnim grijanjem, nastrešnica duž cijelog objekta… Umjesto toga izgradili su prodavnicu boja i lako, pekaru…

U općini Ilidža na svakom ćošku poziv za održavanje zborova građana.Tako je i po Sarajevu.Samo u Hadžićima  vijećnici umjesto građana donose odluke… …. kaže se u pismu mještana.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *