HADŽIĆI Ko je prevario radnike koji su gradili arapsko naselje?

Published On 21. November 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

HADŽIĆI Brojne kontroverze u vezi s “Al Bayraq Resortom”

Ovaj tekst objavljen je 5.11.2018. godine, prije više od godinu, na zahtjev radnika koji su gradili arapsko naselje u Drozgometvi , i drugih nadležnih.

 Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća usvojen plan parcelacije „ Drozgometva“, a objekti završeni.

Kad smo završili posao, naš gazda je rekao da nema novca, jer mu nije isplaćeno od investitora, kazao je jedan od radnika .Sve su radili naopako, kaže Muhamed Šabanović, predstavnik kompanije

Gradnju novog arapskog naselja u općini Hadžići, u mjestu Drozgometva, iza kojeg stoji kompanija “Al Bayraq United Company”, već sada prate brojne kontroverze, saznaje “Dnevni avaz”. Prvo je našu redakcije pozvao muškarac iz Mostara, koji se predstavio kao radnik jedne firme koja je izvodila radove u ovom naselju. Požalio se da investitor njegovoj firmi nije uplatio novac za radove koje su oni uspješno realizirali i da već pet mjeseci čekaju na svoje zarađene dnevnice.  

 Nisu plaćeni

– Mi smo posao odradili. Sve je bilo uredu dok smo radili. Kad smo posao završili, naš gazda je rekao da nema novca, jer mu nije isplaćeno za radove od investitora. Mi radimo za dnevnicu i to je meni i mojim kolegama sve. Bilo je priča da nemaju ni sve potrebne dozvole. I sada nas neko vuče za nos. Šta treba, da odemo i sravnimo sa zemljom te kuće? Ima nas 50 koji nismo dobili ni marke za urađeni posao – rekao je prije nekoliko dana jedan od radnika.

Tragom ovog poziva, uputili smo se u mjesto Drozgometva. Do naselja se dolazi makadamskim pristupnim putem, koji koriste građevinske mašine. Još nije ni asfaltiran. Na samom ulazu, kako je to običaj, nema table na kojoj se obično nalaze podaci o izvođaču radova, roku završetka, investitoru, nadzoru.

Nema ni radnika niti građevinskih mašina. Iz jednog kontejnera poziva nas mlađi muškarac, koji se predstavlja da je čuvar gradilišta i pokušava dati odgovore.

– Zvat ću ja Muhameda (predstavnik kompanije “Al Bayraq United”, op. a.), neka vam on sve ispriča šta je bilo. Znam da su se ti neki radnici žalili, da su dolazile inspekcije, čak je i policija dolazila da intervenira – usput spominje čuvar.

Iako smo ostavili broj telefona da se izvjesni Muhamed javi, to se nije dogodilo ni 24 sata poslije. Ipak, na jednoj od društvenih mreža odgovorio je na naš upit, jer stranica kompanije “Al Bayraq United”, koja je registirana na Ilidži, na adresi ulica Josipa Slavenskog broj 9, nema informacija o kontaktu.

 Sve prokišnjava

– Sve su radili naopako pa su napali i nadzornog i tako dalje. Dole sve prokišnjava. Pit ćemo kafu za koji dan, ne mogu više informacija, možda si neki njihov prijatelj – napisao je u odgovoru na upit  Muhamed Šabanović.

Na pitanje čiji prijatelj i ko je radio nadzor u naselju “Al Bayraq Resort” u Drozgometvi, odgovorio je:

– Ne mogu više informacija da dajem. Bit ćete obaviješteni dok advokat sakupi dokaze. Istraga tek sada počinje.

Poslao je i faksimile nekoliko uplatnica firmama koje su izvodile radove.

 Bez odgovora

Poslali smo i upit tražeći odgovor na pitanje je li firma dobila sve građevinske i okolišne dozvole te smo uputili više od 20 poziva na adresu Općine Hadžići u namjeri da razgovaramo s Hamdom Ejubovićem (SDA), načelnikom općine, ili s nekim iz Službe za prostorno uređenje, urbanizam i građenje.

Do zaključenja ovog izdanja “Dnevnog avaza” nismo dobili nikakav odgovor.

E.TRAKO

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *