Buntovnici spavaju, intelektualci šute, a bh. društvo propada

Published On 25. November 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše : Amina Čorbo-Zećo

Stanje nacije je u opasnoj zoni letargije. Kako drugačije nazvati sve trpno stanje koje godinama građani ove zemlje zahvaljujući djelovanju političkih elita na svojoj koži osjete. Zabrana liječenja maloljetne djevojčice, vezanje djece s poteškoćama u razvoju na vrlo nehuman način, nestašica lijekova, upitna kvaliteta i onih kojih ima na tržištu, obustava školovanja, pravosuđe u rasulu, montirane optužnice, lažni svjedoci, teško siromaštvo…

Nema humanosti, niti odgovornosti. Zato i odnos spram migrantske krize ne treba da čudi, jer human odnos spram građana BiH je odavno prestao. Moć koju na bahat način prezentiraju moćnici koje narod bira odavno je premašio politički sistem u kojem navodno živimo – demokratija se u BiH tumači potpuno drugačije. Svi imaju neka prava, niko obaveze. Sporost u reakciji dovodi do uspavljivanja buntovnika, kojih je istina sve manje, jer ih je većina napustila ovu zemlju, u kojoj se  akademska zajednica skoro ne čuje, a intelektualci rade za političke moćnike.

Svi bi da se pitaju i svi bi da određuju. Dok su im usta puna države, lokalne zajednice bi da odrede gdje će se migranti smjestiti, odnosno gdje neće. 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nema nadležnosti u pogledu kontrole ulaska, kretanja, smještaja, zbrinjavanja ili zdravstvene i socijalne zaštite migranata, odnosno osoba koje izraze namjeru ili podnesu zahtjev za azil u našoj zemlji, kažu iz tog ministarstva. 

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike kaže povodom šokantnog slučaja u Zavodu Pazarić da poziva nadležne organe da djeluju po ovom pitanju i da se izvrši nadzor. Pa, ministre Drljača vi ste nadležni!

A, onda se s druge strane jave kantonalne i entitetske vlade i traže da odrede gdje će se smjestiti migranti! Uz svo razumijevanje zabrinutosti lokalnih zajednica, izostanak odlučnog djelovanja nadležnih spušta nas na dno ljestvice kada je riječ o rješavanju kriza na human način. 

Ne poštuje se hijerarhija i sistem, koji se u magli još malo nazire. Nije pitanje gdje će se smjestiti migranti, pitanje je šta će država s njima poslije. Zar niko, ali baš niko ne smije npr. dići avione i vratiti migrante u matične zemlje. BiH nema snage boriti se i zaštititi vlastitu djecu, kako ćemo onda hiljade i hiljade migranata, a zima neumoljivo brzo stiže.

Zbog izostanka vizije i državničkih ideja izostala je i humanost. Kako smo dopustili da nam Evropa drži predavanja, pravda Hrvatsku i njeno nehumano postupanje prema migrantima, a nama pripisuje nehumanost!?

Nehumani smo, jer smo neuki! Rade nam priučeni podobni ministri bez vizija, službenici, policajci s kupljenim diplomama srednjih škola. Gdje smo to stigli kada velika većina sanja o ‘uhljebljenju’ u državnu službu, i o poslu na kojem ništa neće raditi!

Na kraju krajeva i sam direktor Obavještajne agencije Osman Mehmedagić svoju poništenu diplomu brani riječima: „A šta je sa drugih 300 diploma? Ja sam samo žrtveno janje“. 
Nije Mehmedagić janje, nego smo mi ovce, što bi rekao Stevandić publika u tri reda, pa kako se kome obrate zvaničnici! 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *