SNAŽAN ZEMLJOTRES Užasavajući snimci iz Albanije: Ima mrtvih, najmanje 300 osoba povrijeđeno, djecu izvlače iz ruševina

Published On 26. November 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Načinjena značajna štetu u Draču, Tirani i drugim gradovima.

Jak zemljotres  potresao  je Albaniju, a osjetio se snažno i u Bosni i Hercegovini, načinio je značajnu štetu u Draču, Tirani i drugim gradovima.

Na Twitteru i u albanskim medijima je objavljeno više fotografija i snimaka koji pokazuju oštećene zgrade i urušene objekte. Sedam osoba je poginulo, saopćilo je Ministarstvo odbrane Albanije. 

Prema prvim informacijama, najmanje 300 ljudi je povrijeđeno.

Lokalni mediji javljaju da je nekoliko osoba zarobljeno u oštećenim zgradama, više djelova Drača je bez struje.

Jačina zemljotresa je iznosila 6.4 stepen po Rihterovoj skali. Epicentar je bio kod Drača, na oko 120 kilometara od Podgorice i na oko 70 kilometara od Ulcinja.

Zemljotres te snage može izazvati štetu u naseljenim područjima 160 kilometara od epicentra.

 Premijer Albanije Edi Rama stigao je jutros u Drač koji je pogođen serijom zemljotresa od kojih su neki od njih bili i razorni. On je kazao da je snažan potres prouzrokovao ozbiljne posljedice, te da su, nažalost, izgubljeni i životi.

“Sve državne strukture su od prvih trenutaka nakon zemljotresa u Draču. Intenzivno radimo na tome da se spasi svaki život u ovim kobnim trenucima u Draču i Thumanicu. Ovo je dramatičan trenutak kada moramo biti mirni po svaku cijenu, stajati jedan uz drugog i suočiti se ovako teškim udarcem. Sve ćemo učinit što je u našoj moći, a sa našim prijateljima ćemo ovu situaciju i prevazići“, kazao je Rama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *