HADŽIĆI Da li su „arapska naselja“ važnija od građana ?: Za ove se nismo borili !

Published On 28. November 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Foto: Nail Rizvo, preko lokvi vode do kuće

 Vijećnici OV-a Hadžići, kako kažu građani, rade isključivo za svoje interese.Bez imalo stida i srama sebi su povećali paušal, koji je danas veći od primanja najvećg broja penzionera  u BiH. Dok više od 5.000 građana, njihovih birača, primaju neku od vrsta socijalne pomoći, načelniku općine i njegovim pomoćnicima povećali su plaće.

Kooficijet za plaću načelnika općine Hadžići danas je u rangu gradonačnika, a na platama njegovih pomoćnika pozavidjeli bi i ministri.I pored takvog sramnog rada, većina tih istih vijećnika i naredne godine, kako kažu građani, vući će vas za rukav i tražiti glas, kako bi i dalje nastavili raditi za lične interese.Tim istim građanima, svojim biračima, nisu dali da u skladu sa zakonom i ustavom BiH oni predlažu svoje  predstavnike u MZ-a, biraji i budu birani…

 Arapska naselja  na području općine Hadžići niču kao pećurke poslije kiše.U bezcijenje prodaju  se najljepša predjeli ove općine. Prave im se putevi, javna rasvjeta, PTT mreža, gradi vodovodne i kanalizacione  mreže i drugi objekti .

UNIŠTENO PRIODNO IZVORIŠTE

Mještanima Kasatića izgradnjom arapskog naselja u Crepljanima ostali su bez prirodnog izvorišta pitke vode, koje je, kako su pokazale analize Zavoda za Javno zdravstvo KS sada zagađeno.

Ahmed Sadiković – Buba ovog ljeta  javno je  pitao nadležene u općini Hadžići i vijećnike Općinskog vijeća da li su oni  važniji od stanovnika Kasatića.

-Analize su pokazale da je prije i nakon rata temperatura vode na prirodnom izvorištu,koji se nalazi  u blizini džamije,uvijek bila ista,- plus šest stepeni.Bez obzira da li se mjerilo u avgustu ili januaru. Imali smo prirodni, specifičan izvor..

NARUŠILI PRIRODNI SKLOP

Međutim , sada je taj izvor zagađen.Čim padne kiše izvorište postane bijelo. U Crepljanima  su investitori i općina Hadžići narušili prirodni sklop.Previše su ušli u dubinu, zagadili izvorište.

– Još ih jednom pitam da li je arapki dolar važniji od stanovnika Kasatića,i dali smo se mi, kao građani trebali  izašto pitati, govorio je Sadiković.

ZZ TARČIN PLANSKI UNIŠTENA

 Neka arapska naselja brzo su počela sa gradnjom, pa  stala, poput Tarčina.

Više nekađašnje  ZZ Tarčin,  na plodnom zemljištu, u srcu Tarčina, gdje puca pogled na cijelo mjesto, započela je izgradnja, dok je, s druge stane, samo koji metar dalje planski uništena ZZ Tarčin, okosnica razvoja općine.

 Da li su oni bili važniji od  nosioca razvoja poljoprivrede na području općine, koja je prije rata bila najrazvijena u Kantonu Sarajevu.

NIKO NE ODGOVARA

ZZ Tarčin danas nema.Planski je uništena, a niko ne odovara.Prećutno,  sramno su odobrili  i vijećnici Općinskog vijeća.Mada svake godine razmatraju informaciju o razvoju poljoprivrede, pa tako i o ZZ Tarčin, ni prstom nisu mrdnuli, da se to spriječi. U svakom slučaju saučesnici su u tome. Pitanje je samo hoće li  ti isti vijećnici  imati obraza da se ponovo kandiduju,ponovo izađu pred građane, i ponovo se  bore za lične interese, pitaju mještani Tarčina.

IMALI LI VIJEĆNICI STIDA I SRAMA ?

Bez imalo stida i srama ti isti vijećnici sebi su povećali paušal , a načelniku općine i njegovim pomoćnicima plaće.Tako je danas koeficijet plaće načelnika općine Hadžići  u rangu  gradonačelnika, a na primanjima njegovih pomoćnika  mogli bi pozavidjeti i ministri.

Paušal vijećnika Općinskog vijeća danas je veći  od penzije najvećeg broja penzionera u BiH.Dok, s druge strane, više od 5.000 građana Hadžića, njihovih birača primaju neku od vrsta socijalne pomoći.Eto, to su vijećnici Općinskog vijeća  Hadžići, koji su odmah nakon prošlih izbora  izmjenili projekt autobuste stanice u centru Hadžića, žalili su se građani …

DA LI SE GRADILO BEZ DOZVOLE?

Ti isti vijećnici danas  vrše parcelaciju aparskih naselja poput Dragovića i Drozgometve,kao da će se tek sad graditi. Mada su  odavno izgrađeni.A  parcelacija  se radi na samom početku gradnje. Značili li to da je sve rađeno bespravno, da su se uzimali „potkovi“ što je mjesecima bila glavna tema u Hadžićima.

-Žalosna je činjenica da  je danas   na sjednici Općinskog vijeća Hadžići  usvojen Plan parcelacije„Drozgometva“ ,kao da se takozvano aprapsko naselje  tek treba graditi, a objekti odavno  izgrađeni.Takav je slučaj bio je i na prošloj sjednici kada je, također, većinom glasova usvojen  plan parcelacije Dragovića. I u ovom slučaju objekti već  izgrađeni.Mi to nismo podržali. Građani  spravom negoduju. Vijeće donosi odluku za parcelaciju nečega  što je već izgrađeno , a  da  građani, na čijem se području  gradi i nisu upoznati da će se tako nešto u njihovom mjestu uopće graditi , kažu iz  SDP-a.

ZAŠTO RADE PENZIONERI ?

Danas više rukovodioca općine Hadžići i dalje rade, a odavno su trebali ići u penziju. Da li su se dobro uklopili u te šeme, pa godinama zauzimaju radna mjesta mlađim i sposobnijim.

Sve ovo znaju i vijećnici Općinskog vijeća, koji, očito je,  podržavaju takav rad.

Dok se zaposleni u organima uprave, kako kažu građani,  takmiče ko će prije raditi sa vlasnicima takozvanih „arapskih naselja“,i gdje im se sve izlazi u susret, dotle  s druge u pojedinim naseljima, kako nam kažu u Lokvama, građani do svojih kuća dolaze preko lokvi  vode.

DO KUĆE U ČIZMAMA

Građani puno  kritike  upućuju  na rad aktuelne vlasti i vijećnika  Općinskog vijeća Hadžića.U znak protesta u septembru ove godine umjesto manifestacije Dana mjesne zajednice  Lokve sjedili su ispred svojih kuća.

 Prije izvjesnog vremena,kada nisu saobraćali vozila GRAS-a prema ovom području ,  Nail Rizvo zamolio nas je da snimimo put koji dolazi do njegove kuće.

 Kaže od prvog dana učesnik je odbrane domovine, za današnju slobodu njegov brat i više rodbine položili su živote, i pita da li smo se za ovo borili.

-Pogledajte ove lokve do moje kuće.Sa čizmana moraš preći.Za ovo se nismi borili. Dali smo veliki doprinos za odbranu Lokava i puta za Igman. Nezaboravite,tokom rata  ovo je bio jedini put za Sarajevo, a 21 šehid  iz Lokava dao je život za današnju slobodu, kaže Rizvo.

VIDJETI ĆETE  IH PRED IZBORE

Mještani Lokava ističu da nadležni i njihovi partiski rukovodioci ovdje,  kako kažu, dolaze isključivo pred izbore, i obećavaju kule i gradove.Vidjeti ćete  ih, kažu,  naredne godine, nećete moći proći od njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *