PROTESNO PISMO GRAĐANA : ZAŠTO NAGRADA UMJESTO KAZNE ?

Published On 7. December 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Foto:Sa sastanka udruženja građana

 SARAJEVO, (Patria) – Osjećamo ljudsku i moralnu obavezu da zajedno Vijećem roditelja i mnogim nevladinim organizacijama na nivou Federacije BiH, reagiramo povodom aktuelne situacije o pitanju imenovanja v.d. direktorice Zavoda Pazarić Mevlide Bandić.Osobe protiv koje je pokrenut disciplinski postupak u sklopu Zavoda zbog povrede radne obaveze. Da stvar bude gora, nije pokrenut bilo kakav postupak, pokrenut je postupak zbog “vrijeđanja i omalovažavanja štićenika Zavoda”, navodi se u protestnom pismu koje je poslalo Udruženje “Dajte nam šansu”. 

“Isto tako Vlada FBiH je imenovala novi Upravni odbor ovog zavoda koji sačinjavaju Memo Haljevac, Anela Čović, Elvis Bekan, Mario Nenadić i Martin Grgić. Ako se prisjetimo jednog od naših zahtjeva za buduća imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora, mišljenja smo da obavezno u njima mora da sjedi i po jedan roditelj osoba štićenika, što u ovom slučaju nije tako.

KOME SE ŽURILO SA IMENOVANJEM

Razumijemo da postoje procedure, ali ne razumijemo zašto se požurilo s novim vrlo upitnim imenovanjima koja predstavljaju uvredu i šamar čitavoj populaciji nakon svih prethodnih dešavanja.

Najgore od svega smatramo sam vremenski kontekst ovakvih odluka jer se sve dešava nakon što je u javnost izašla istina o ignoratskom ophođenju odgovornih za kompletnu situaciju i stanje ustanova koje umjesto da budu simbol zaštite i brige ove ranjive populacije, ispostavilo se da je istina dijamterlano suprotna tome i da se ustanove mogu komparirati sa najozloglašenijim kazamatima koji su naopravljeni kao kazna. Pitamo se zašto država, sistem i institucije rade sve suprotno od onoga zbog čega postoje.

PROZVALI ODGOVORNE

Najodgovornijim za ovakve frapantne i blago rečeno bezobrazne odluke smatramo premijera Fadila Novalića, ministra rada i socijalne politike Vesku Drljaču, ministra pravde Matu Jozića, ministricu obrazovanja i nauke Elviru Dilberović te ministra zdravstva Vjekoslava Mandića. Smatramo da ovi ljudi nakon ovakve odluke ne smiju biti sastavni dio nove dolazeće Vlade FBiH, niti bilo koje buduće vlade. 

Svako društvo je onoliko jako koliko je u stanju da zaštiti svoje najranjivije kategorije, a vi ste na ovom ispitu pali.

Zahtijevamo smjenu svih odgovornih donosilaca odluka jer u protivnom ćemo biti primorani da organiziramo proteste, kaže se u protesnom pismu građana, koje prenosimo u cijelosti. ( Naslov i podnaslovi Redakcija ).

HOĆE LI SVE BITI ZATAŠKANO?

Treba li reći da će se  imenovanjem Mevlide Bandić za v.d. direktorice i novog  Nadzornog i Upravnog odbora zataškati kriminal u Zavodu Pazarić. Istina, mnogi građani i  ranije  su govorili da od toga neće biti ništa,  da za mnogi kriminal još uvijek niko  od funkcionera nije odgovarao  niti će.

Za sječu tri metra drva, da bi prehranio porodicu, siromašni borac nedavno je osuđen je na šest mjeseci zatvora.Ekspesno je upućen i na izdržavanje zatvorske kazne. Vlast je tu bila veoma brza,efikasna, oštra…

Za kriminal, uništenje najvećih privrednih giganata, i drugih kriminalnih radnji  u BiH niko nije odgovarao, niti će.  A radi se o milionskim iznosima.

ZA UNIŠTENJE DI“ BJELAŠNICA NAGRADA  OD 5,3 MILIONA

Netrebamo ići  dalje  od općine Hadžići. Što je  uništen najveći gigant, DI „Bjelašnicu“ gdje je radilo 800 radnika,tvornica  koja je izgradila Hadžiće, koja je punim kapacitet radila  nakon rata niko nije odgovorao. Čak šta više što je to uradio čovjek nagrađen sa  nevjerovatnih – 5,3 miliona. Sve to svojom odlukom pokrili vijećnici Općinskog vijeća  Hadžići.Plaćeno mu iz Budžeta općine, sredstvima građana Hadžića. A ta ista tvornica sa halama, mašinama, kranovima, poslovnim zgradama i drugim halama, gdje je bilo oko 100 dunuma zemlje  čovjek kupio za svega 200.000 KM. Kasnije će općina Hadžići smeće sa zemljištom kupiti za čak  nevjrovatnih 5,3 miliona. Za nepovjerovati ! Šta misliti zašto danas  BiH ima najviše milionera u svijetu u odnosu na broj stanovnika? Da li je teško pogoditi.

UNIŠTEN i GP „INGRAP“ SA NAJMODERNIJOM MEHANIZACJOM, BETONAROM…

Uništen je GP Ingrap“. Imali najmodernije mašine, betonaru i drugu mehanizaciju.I tu pojedinci dobro unovčili, napunili svoje džepove, da može biti i njihovim unucima…

„NESTALA“ I ZZ TARČIN…

Sada je pred očima sviju nas uništena i Zemljoradnička zadruga Tarčin.Sada se na najplodnijem zemljištu grade takozvana „araska naselja“…Za ta ista „aparpska naselja“ koja su izgrađena, vijećnici donose plan parcelarizacije, što se radi prije početka gradnja.A naselja odavno  izgrađena.Šta mislite o „ potkovima“ o kojima  se priča u Hadžićima ?

ZAŠTO  RADE PENZIONERI?

Zato danas u službama općine Hadžići rade penzioneri,rukovodni radnici načelnika općine,  koji su odavno trebali biti u mirovini.Sve to znaju i pokrivaju vijećnici Općinskog vijeća Hadžići, koji će i naredne godine pokušati dobiti još jedan mandat.Hoće li isti rukovodni radnici načelnika općine raditi i naredne godine, pred očima sviju nas, a pokrivati vijećnici OV-a.

 Isto što su nezakonite radnje  u Zavodu Pazarić pokrivali Nadzorni i Upravni odbor ovog kolektiva, gdje su nadležni organi  dokazali  kriminal, rukovodstvu Zavoda predali informacije, a  bivši direktor o svemu tome upoznao javnost.

I brzo   smjenjen. Sa druge strane oni koji bi trebali odgovarati danas se nagrađuju.Šta mislite zašto?

Kriminal koji  su potvrdile nadležne inspekcijske i druge institucije u Zavodu Pazarić biti će zauvijek zataškan.O tome je sada i suvišno  govoriti.

Zato danas mladi stručni kadrovi sa porodicama napuštaju BiH.Mnogi  odlaze zauvijek.

I dalje će se  za posječena tri metra drva,  da bi prehranili porodicu, kažnjavati obični ljudi, koji su krvarili u odbrani domovine…,a oni koji progovore o kriminalu vlasti biti će brzo uklonjeni sa položaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *