Obilježavanje „Igmanskog marša“ :Očekuje se 20 hiljada učesnika

Published On 18. January 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

78. godišnjica „Igmnskog marša“ obilježite će u subotu 25. januara.Na ovoj jednoj od najznačajnih operacijam tokom NOR-a u Drugom svjetkom ratu biti će i Albin Pibernik, najmlađi učensnik ovog historiskog pohoda 1942. godine, koji je tada imao svega 11  godina.

– Organizacioni odbor je preduzeo niz aktivnosti kako bi pripremio ovu manifestaciju na kojoj se očekuje  20  hiljada ljudi – izjavio je  predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo. 

 Pored učesnika iz cijele BiH, očekuje se dolazak gostiju iz  Austrije, Italije, Rusije ,Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih republika bivše Jugoslavije.. 

Govoreći o programu manifestacije, Durmo je istakao da je ove godine za sve učesnike koji dolaze autobusima ili privatnim vozilima predviđeno okupljanje na Brezovači  u 10,15 sati. Tom prilikom kod partizanskog spomenika biti će položeno cvijeće i vijenci, a nakon toga u 10,30 sati  formirati će se kolona za Veliko polje..

Centralni dio manifestacije i dolazak kolone na Veliko polje predviđen je u 13 sati sati.

 Skupu će se, kako je previđeno, obratiti predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u KS Ibrahim Čomić, vlasti KS,  Albin Pibernik učenik Igmanskog marša  1942. godine, te gosti iz država bivše Jugoslavije

Nakon toga previđen je vojnički pasulj i prigodno druženje.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *