KORISNO Postoji mnogo okidača za bol

Published On 22. January 2020. | By saliha | Magazin

Naučite razlikovati glavobolje

Mogu ih izazvati hormonske promjene, dehidratacija, preskakanje obroka

Svaka glavobolja se razlikuje prema uzroku, intenzitetu bola i regiji u kojoj nastaje, tvrde stručnjaci.

Postoji mnogo okidača za bolove, a mogu ih izazvati hormonske promjene, dehidratacija, preskakanje obroka, stres, promjene vremena, nagli pad pritiska zraka, ali i manjak sna, konzumacija alkohola i određene namirnice.  

Tenzione glavobolje – Ovaj tip glavobolje izaziva tenzije koje utječu na cijeli organizam.

Ove glavobolje su relativno česte i u najvećem broju slučajeva ih izaziva stres, loše držanje i ukočenost mišića vrata. Bol je najčešće umjerenog intenziteta, tup, kao da vam nešto steže zadnji dio vrata i čelo. 

Ovaj tip glavobolje nije praćen drugim teškoćama, tako da mučnina i osjetljivost na svjetlost i zvuk izostaju.

”Klaster” – Ovaj tip glavobolje češće se javlja kod muškaraca i karakterizira ga intenzivna bol s jedne strane, iza oka i oko njega.

Probadajući, žareći bol često je praćen suzenjem oka, kapci mogu biti natečeni, lice se znoji, a mogu se javiti i zapušen nos i crvenilo oka. 

Ovaj tip glavobolje traje između 15 minuta i tri sata i može se javiti i nekoliko puta tokom dana. „Klaster“ glavobolje javljaju se ciklično, danima, i mogu potrajati mjesecima, a zatim se tokom nekoliko mjeseci ne javljaju uopće.

Najteže glavobolje – migrene, karakterizira umjerena do izrazito probadajuća bol, obično s jedne strane, koja može trajati satima, ali i danima u nekim slučajevima. Češće su kod žena i ponekad su praćene i drugim simptomima, kao što su osjetljivost na svjetlost ili zvuk, mučnina, povraćanje i vrtoglavica. Ponekad pacijenti imaju i auru, svjetlucanje po obodu vidnog polja, ili neke od navedenih simptoma nešto prije nego što se javi napad migrene

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *