Potrošili 300.000 KM za proslavu, ali BiH još nije preuzela kontrolu cijelog bh. neba!

Published On 4. February 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH u toku rasprave o postavljenim pitanjima institucijama osvrnuo se na saopćenje koje je prošle godine Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) objavila. 

Javljeno je da je tim uspješno završio proces tranzicije oblasne kontrole zračnog prometa za promet iznad 10.000 metara. S tehničke strane, kako je potvrđeno, sve je prošlo bez problema uz izvrsnu suradnju sa susjedima iz kontrolnih centara u Zagrebu i Beogradu.

“Tada se desila ona fešta plaćena 300.000 KM plus PDV. I nekako je zbog te bahtosti BHANSA-e u drugi plan otišla suština, da li smo mi preuzeli kontrolu neba u cjelosti. Osim potrebe da osudim tu sramotno trošenje para pitao i šta smo slavili iz odgovora BHANSA-a stoji da nismo u cjelosti preuzeli nebo. 

Tamo se jasno vidi šta kontrolišemo mi, šta Hrvatska šta Srbija. Stoji da su planirana kapitalna ulaganja i da će biti potrebno školovati kadar, pa ćemo tražiti novu simulaciju u kojoj ćemo dokazati da smo sposobni preuzeti kontrolu.

Slavljeno je dakle preuzimanje kontrole dijela neba i potrošeno je 300.000 KM. Jedan kolega iz Mostara mi reče ‘sreća pa nisu preuzeli čitavo nebo u suprotnom ne bi im moglo biti 500.000 KM za feštu’“, kazao je Magazinović.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) za tu je feštu platila 299.350,00 KM bez PDV-a.

Novac je isplaćen kompaniji DD Marketing doo Mostar, koja je pobijedila na tenderu na kojem su učestvovale još dvije kompanije. Svečanost, koja se održala u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru 6. decembra, odisala je izobiljem kao nekada na kraljevskim dvorima. Brojne zvanice, uglavnom iz javnog i političkog života naše zemlje, mogli su uživati u nastupima, između ostalih, Halida Bešlića, Nine Badrić, Aleksandre Radović. Program je vodio popularno TV lice Tarik Filipović.

Na svečanosti su prisustvovali, između ostalih: Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić, Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš, Marinko Čavara, zatim Perica Stanić, Đuro Knežević, Ismir Jusko…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *