Onima koji nas vode: U BiH sve je laž osim smrti!

Published On 25. March 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Dino Merlin opjevao je najveću istinu koju sada žive svi stanovnici Bosne i Hercegovine – sve je laž osim smrti!

Tako bi se u jednoj rečenici moglo opisati stanje nacije. To nam serviraju oni koji već godinama tako to rade – lažu nas! 

Vlada odnosno krizni štab tvrde imamo opremu, ljekari, policajci, vatrogasci, komunalci tvrde – nemamo opremu!

Lažu nas na izborima, tako dolaze na vlast, lažu nas u vladama, lažu nas u svim sektorima, lažu nas na tenderima, javnim nabavkama, jer oni drugačije ne znaju. Sada slikovitije nego ikad vidimo kako više puta izgovorena laž postaje istina. Skoro da su nas uvjerili da nema potrebe da se testiramo, iako Svjetska zdravstvena organizacija drugačije apelira. 

„Imamo jednostavnu poruku za sve države: testirajte, testirajte, testirajte. Testirajte svakog za koga se sumnja da ima COVID19”, rekao je dr. Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor SZO.

Adem Zalihić, direktor Hitne pomoći Sarajevo kaže nam da mi to nismo dobro shvatili. U obrazloženju je otišao korak dalje i krenuo stopama političkih mentora – lažima – “ja do sada nisam doživio da neko iz naših službi kaže nekome da ne treba da se testira”.

To je gruba riječ – ali ovo je laž! Na desetine ljudi je dobilo informaciju da se ne trebaju testirati, već samoizolirati, iako iz Svjetske zdravstvene organizacije govore da samoizolacija nije jedino rješenje. 

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja i član Kriznog štaba isto nas uvjerava da se ne treba masovno testirati, već onako kako struka kaže. Koja struka? Ona koja je, nažalost već odavno na svjetskim klinikama, ona koja je i ostala izopćena je, samo poslušnici danas pričaju!

“Mi brinemo o broju testova i o tome ko treba biti testiran, a vi brinete o provođenju mjera, ostanite kući!”, jedna je od objava Čerkeza.

I Fahrudin Solak dijeli mišljenje o tome kako se ne treba testirati bez mišljenja epidemiologa, pa reče da se nije ni on testirao, jer šta će mu test kada lijeka nema!!!

A još nikada nismo saznali koliko testova imamo! Kažu imamo dovoljno, a onda kažu došlo danas 1.500, doći će do sljedeće sedmice još 20.000. Pričom nas zamajavaju, i najnoviji savjet je nemojte puno čitati o koronavirusu!?

Da biste kao novinar pitali morate biti dio posebnih. Pitanja ne čitaju, jer im se očito ne sviđaju. I to je uredu. Samo da znamo da je i u ovom haosu politika iznad svega, pa čak i istine.

Saopćavate nam skoro s radošću da je pacijent iz Bihaća koji je preminuo negativan na koronavirus, a propustili ste nam objasniti kako to da čovjeka u najvećim mukama nije posjetio doktor!

Zašto za života nije bio testiran na koronu?

Nećete to javno pitati, nego će nam Solak pričati o aplikaciji. Nećete da nam odgovorite po kojoj doktrini se rade testiranja i zašto ne slijedite upute Svjetske zdravstvene organizacije koja je i danas ponovila da je ključ borbe protiv pandemije testiranje?

Kako je moguće da u Goraždu nema niti jednog testa, kako i kada se misli dostaviti pomoć bolnicama, prije svih u Livnu odakle je upućen alarmantan apel?

Imamo li naznake kada će i koliko respiratora stiže u BiH? Imamo li jasnu sliku sada koliko imamo klastera u BiH?

Niti jedno ovo pitanje nije delegirano, ali zato nam je Solak pričao o aplikaciji. Zamislite FUCZ osmislio aplikaciju!

Ne lažite nas više, kažite nam istinu ma kako teška bila.

Primjer bi mogli pronaći u RS-u, ministar Alen Šeranić je tu vrlo ažuran – dva puta dnevno se obraća, a informacije su puno jasnije i preciznije. Pročitajte ponovo, ministar. Ne direktor bolnice ili Kliničkog centra, nego ministar. Ovdje se u Federaciji ipak pita jedna direktor/ica. 

Licemjerstvo političkih lidera ogleda se i u odricanjima dvije trećine plata u svrhu borbe protiv epidemije. Pri tome pokazuju sto posto licemjerstvo! Gdje su vam fondovi, budžeti, čuj mene budžeti. Otkud budžet za tekuću godinu u martu!? 

Srozali ste zdravstveni sistem na najmanji mogući nivo i sad nam nudite svoju hiljadicu maraka i hoćete aplauz.

Ne treba nama vaš novac, nama treba istina, vaš rad, red i disciplina. Ako ne znate, pitajte. Zaboravite na vaš ego, životi su u pitanju, evo i Dodik je priznao treba nam jedinstvo, a zamolio je državu da mu pomogne da vrati 24 mlada čovjeka iz Italije.

Ne ‘esdeaovsko’ jedinstvo, ‘hadezeova’ solidarnost, treba nam istinska briga za svakog čovjeka, ma ko on bio! Nažalost, ovo što sada imamo je nada i vjera da do jedine istine – smrti – nećemo doći!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *