Ljekari konačno priznali, javnost upravu: ‘Racionalno’ postupanje sa testiranjem pogubno!

Published On 25. March 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

A. Čorbo-Zećo


Ljekarska komora FBiH konačno je progovorila i kazala ono što javnost već duže vrijeme spekulira i osjeća. Logika o netestiranju premašuje granice razuma. Ljekarska komora otvoreno je progovorila kontra ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i trenutne prakse.

“Isto tako je neprihvatljiva priča federalnog ministra Mandića i njegovog pomoćnika Čerkeza o ‘racionalnom’ postupanju sa testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama WHO. Praksa drugih zemalja Evropske unije upravo je takva, da se testira puno šire i puno više, i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku. Bosna i Hercegovina je trenutno na samom začelju Europske unije po broju testiranih građana na milion stanovnika”, poručuju iz komore.

Hvala im za iskrenost, jer prije svega trebali bi i ljekari da se testiraju, jer kako ćemo znati ko širi zarazu. Očit primjer šta testiranje znači ogleda se i u primjeru predsjednika Privredne komore Federacije BiH Mirsada Jašarspahića koji je potvrdio sam da je pozitivan na koronavirus, ali i da ga nisu htjeli ranije testirati. Njemu je uskoro isticao karantin. Šta da nije insistirao na testiranju, da li to znači da bi on nastavio širiti virus.

Ovaj slučaj je jedan u nizu propusta. Već prošle sedmice su znali da je direktor Igmana bio u Privrednoj komori i tad su trebali Jašarspahića i ostale izolovati, testirati a dati preporuke i ostalima. Jašarspahić je 13. marta imao press konferenciju.

Svjetski epidemiolozi ističu da nam period najveće zaraznosti nije u potpunosti poznat, ali ako poredimo sa drugim sličnim virusima, to je kraj inkubacionog perioda i početak pojave prvih simptoma. 

Nadležni su odmah po širenju virusa u BiH poručili da testiranje može izvršiti samo meritorna zdravstvena ustanova, a to je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu koji potvrđuje sva testiranja koja se vrše u FBiH, dok je u RS-u to Univerzitetski klinički centar RS-a. 

U RS-u se skoro duplo više testira, ministar Alen Šeranić poručuje bit će još masovnije. Zašto tako nije u Federaciji niko ne zna. Žalosno je što test dobijemo kad je osoba mrtva! Kome tada treba test!
Nadležni (najčešće političari) govore o nekom argumentu da se testiranje vrši samo osobama koje pokažu izrazitu epidemiološku sliku, odnosno ako pokazuju određene simptome i ako su uz to došli iz neke od najpogođenijih zemalja zaraženih koronavirusom ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Primjer preminule žene s Ilidže kazuje da im doktrina ne valja.

Na kraju krajeva svjetski stručnjaci osobe sa izrazitim simptomima prvo stavljaju u CT i snimaju pluća, da vide koliko su zahvaćena. Ključ je testirati naizgled zdravu osobu. Nažalost, gubimo živote i neki neće dočekati da se vidi ko je upravu. Jasno je da se mora poštovati struka, ali strah i bojazan javnosti su i više nego opravdani. 

Mora se uvesti i obavezno testiranje za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način sa pacijentima, kako oni ne bi bili izvor infekcije za pacijente s kojima dolaze u kontakt. (U Italiji su 24 ljekara umrla u toku ove pandemije, a u Španiji je 12% zdravstvenih radnika zaraženo COVID-om 19. Takve činjenice ruše zdravstveni sistem, jer oni koji treba da se bore protiv, postaju generatori infekcije).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *