Smijenjen Krizni štab FBiH zbog neefikasnosti, počinje nabavka medicinske opreme

Published On 25. March 2020. | By saliha | Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kazao je danas da je smijenjen raniji Federalni štab koji je brojao 21 osobu, a nije bio efikasan i nije odgovorio na postavljene zadatke

„Nisu odgovorili na zadatke postavljene, naročito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Sada je taj štab skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji provode mjere borbe protiv koronavirusa”, kazao je Novalić.

U štabu je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, direktor federalne uprave policije, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, direktor Robnih rezervi, te generalni sekretar Crvenog krsta FBiH.

„Očekujemo i tražimo da bude mnogo efikasniji. Federacija radi intenzivno na prikupljanju podataka svih opština i kantona i krećemo u masovne nabavke svih medicinskih sredstava respiratora, testova, medicinske opreme. Tada ćemo moći građanima FBiH garantovati veći nivo zdravstvene zaštite“, kazao je Novalić.

Na pitanje medija da li će EP smanjiti cijenu električne energije i može li osigurati jeftinu struju tokom cijelog dana Novalić je kazao da je EP BiH već uvela mjeru da nikome neće biti isključena struja za vrijeme krize.

“Ko može neka plaća jer iz toga se našim rudarima isplaćuje plaća i oni rade vrijedan posao i ja im čestitam”, kazao je Novalić. 

Kako će se raspoređivati sredstva od EU bilo je jedno od pitanja, na šta je premijer kazao da će se dijeliti prema broju stanovnika.

“Razgovarao sam sa ambasadorom Sattlerom i EK je proširila pomoć na 80 miliona eura i bit će uključena pomoć malim i srednjim preduzećima. Zavod za javno zdravstvo će raspoređivati na osnovu pandemije odnosno broja zaraženih”, kazao je Novalić.  

Premijer je najavio da nijedna stavka u Budžetu neće ostati ista.

Na pitanje o moratoriju na kredite svim fizičkim licima, te da banke tvrde da će odlučivati o zahtjevima.

“Imali smo sastanak sa svim bankama gdje smo se složili da dođe do moratorija za sve građane osim koji ne žele prekinuti plaćanje. Sutra ćemo na jednu od ovih konferencija dovesti predstavnika Agencije za bankarstvo da pojasni da li se klijent javlja banci ili banka klijentu”, kazao je Novalić. 

On je istakao da neće doći do kašnjenja isplate penzija i socijalnih davanja. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *