PISMO Šta ste do sada radili, zašto učenicima niste odmah pomogli ….?

Published On 22. April 2020. | By saliha | Izdvojene vijesti, Vijesti

Nakon više od mjesec dana nakon proglašenja pamdemije i realizacije novog nastavnog procesa putem interneta, nadležni u općini Hadžići sjetili se , i u utorak održali  sastranak sa direktorima škola i preko nadležne   općinske službe, kako se kaže u zvaničnom saopćenju , pokrenuli  postupak nabavke odgovarajuće opreme radi kavlitetnog praćenja nastave za određeni broj učenika.

Žalosti moja, probudili se iz zimskog sna. Jadni i čemerni smo sa tim ljudima….počinje svoje pismo prosvjetna radnica i kaže:

NEODGOVORNOST

Pokazali su da nisu kadri obavljati veoma odgovoran posao, da nisu sposobni odgovoriti datom zadatku, da su tu došli po zahtjevu stranke, da nenamju sposobnost, morala, da su stranački poslušnici koji su zalutali u tu,  ali i druge slične institucije…

Profesorica  kaže da nije mogla vjerovati da se ovakvo  radi……

NIJE VAM TO BABOVINA

-Nakon što su mnogi građani  preko društvenih mreža zapitali, kada se prije  mjesec dana pokrenula akcija nabavke kompjutera i laptopa za učenike slabijeg materijalnog stanja, čiji su roditelji molili  da im  se pomogne, jer im djeca, kao druga ne mogu pratiti nastavu. Pitala  sam se  šta rade nadležne općinske službe, pare u Budžetu su naše, pare građana Hadžića, nisu njihove, a oni se ponašaju kao da je to njihova babovina.

Znam koliko je učeniku teško sustići gradovo kada zbog bolesti bude odsutan sedam dana, a mogu misliti kako je onima koji nisu imali kompjutere. Čiji su roditelji slabijeg materijalno stanja,koji za to vrijeme nisu mogla pratiti nastavu, a njih je, na žalost,  veliki broj.

ŠTA SE DO SADA ČEKALI ?

I nadležne u općini Hadžići pita:

Otvoreno vas pitam šta ste do sada čekali. Zašto je moralo proći toliko vremena da se sjetite da učenicima slabijeg materijalnog stanja treba kupiti kompjutere i druga pomagala, i da bi trebala biti ravnopravna sa ostalim učenicima.Nećete valjda reći da ste sada sišli sa neke druge planete, da prvi put čujete za  ovakav način nastave. …

POMOĆ DOBRIH LJUDI

Srećom, bilo je dobrih  ljudi poput Admira Mujanovića, koji se u ovom slučaju stavio u ulogu nadležnih u općini, i koji je zajedno sa svojim saradnicima, u skladu mogućnostima,  izlazio u susrete. Od svojih para kupovao kompjutere i laptope, od  dobrih ljudi, velikih Hadžićana,( nabrojala bi  imena ali se bojim da nebi nekog  izostavila, jer redovno nisam pratila društvene mreže), i dobijene  laptope i računare  uručivao  roditeljima slabijeg materijalnog stanja.

PLAKALA SAM

Vjerujete, jednom prilikim suze su mi potekle kada se jedna majka zahvaljivali na poklonu, jer  nije bila u stanju da djeci kupi kompjuter, i nemoćno ih gledala…, kaže profesorica i nastavlja:

Zapitala sam se šta radite….., ko vas plaća, ko vas je tu doveo, kako vas nije stid… Znam da je  u gradu odmah počela akcija, da su nadležni u općini preko više organizacija djeci donirali komjutere , laptope i drugu oprema.Da su i nadležni u tim općinama i školama iz budžeta odmah priskočili u pomoć, kako bi djeca redovno mogla pratiti nastavu.

Ovi u Hadžićima tek se probudili i kažu da su u utorak održali  sastranak sa direktorima škola i preko nadležne   općinske službe pokrenu postupak nabavke odgovarajuće opreme radi kavlitetnog praćenja nastave za određeni broj učenika. Sada na kraju, jadi moja….

PRODAJA PRIRODNIH LJEPOTA

Šta očekivati od ovih ljudi, koji nam prodaju naše prirodne ljepote, koji, kako čitam,bez konkursa imaju namjeru  prodati  Igman i Veliko polje, koji su uništili poljoprivredu, ZZ Tarčin, okosnicu razvoja, DI „Bjelašnicu“,Ingrap“…, koji su doveli da u Hadžićima nikada nije bilo više nezaposlenih kao danas, uništavaju nam  sve što valja….

-Prvi  put u historiji ove općine otvorili ste   javnu kuhinju u Tarčinu, gdje neki, na žalost, preživljavaju  na taj način …Profesorica piše i o darovima, koje su  česte teme  rasprave u Hadžićima.

DAROVI NA KAFU OD 200.000 EURA…..

Kako čitamo,  više od 5.000 građana Hadžića  prima neku od vrsta socijalne pomoći, a ovi na kafu dobiju   200.000 eura  dara. Umjesto u budžet općine, umjesto u razvoj Hadžića,  pare trpate u svoje džepove…Koliko je još bilo takvih darova bez svijedoka, što se ne zna…?

Imate li obraza, morala… To čovjek, čitam, prijavio tužilaštvu. Kako nam radi pravosuđe, kolika je korupcija, da smo po tome među vodećim, sumljam da će  tužilaštvo bilo šta pokrenuti, jer da to učini  mnogi bi odmah završili iza rešetaka, kaže profesorica.

Da ne govorim o drugim stvarima , da je Mujanović načelniku općine, kako sam čitala,  dokazao da neki od uposlenika  primaju mito 5.000-10.000 KM, a ovaj mu rekao šta si zapeo za to , u drugim sredinama primaju više….

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *