Brokula i kelj utječu na štitnu žlijezdu

Published On 19. May 2020. | By saliha | Magazin

Kelj bi trebalo umjereno konzumirati, jer u većim količinama može da dovede do hipotireoizma, smanjene funkcije štitne žlijezde

Brokula je vjerovatno jedna od najzdravijih namirnica. Bogata je antioksidansima, poznato je da se koristi u borbi protiv kancera, ali i da snižava holesterol. 

Isto važi i za kelj, kupus, prokulice, ali samo pod uvjetom da ne jedete previše, tvrde stručnjaci. Kelj je postao popularna superhrana, jer ima antiupalna svojstva, jak je antioksidant, pomaže u borbi protiv kancera, a dobar je za kardiovaskularni sistem.

Ipak, trebalo bi ga umjereno konzumirati, jer u većim količinama može da dovede do hipotireoizma, smanjene funkcije štitne žlijezde, kada ne proizvodi dovoljno tiroidnog hormona.

Želite li da iz ovog povrća izvučete najbolje, neophodno je da ga prije jela skuhate. Ne pretjerujte ni u ispijanju jutarnjih napitaka napravljenih od zelenog povrća jer, osim što utječu na štitnu žlijezdu, nepovoljno djeluju i na zdravlje zuba.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *