GODIŠNJICA Ne smije nestati sjećanja na najbolje sinove BiH

Published On 21. May 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Polaganjem cvijeća na šehidsko mezarje u  Musićima i Brezovači, te učenjem Fatihe,  obilježena  je 28. godišnjica odbrane Igmana. 

Bila je to bitka za opstanak, bitka za slobodu, za BiH.Bila je to bitka za jedinu komunikaciju prema Sarajevu, kapiju života i smrti.

SAČUVAN PUT SPASA

Bila je to bitka za izbjeglice iz istočne Bosne.Put  preko Igmana  značio  je spas, sve drugo smrt.

Procjene govore da je više od 70.000 izbjeglica iz Istočne Bosne, prešli preko Igmana, spasilo se.

Mirsad Telarević, predsjednik JOB-a Hadžići, evocirajući uspomenu na slavne dane , kada su slabo naoružani uspjeli  sačuvati planinu i spriječiti  agresora  da zauzme Igman i uđe u Sarajevo, naglasio je da su hadžićki heroji čak bili ušli i u kasarnu Žunovnica, najveće skladište municije u bivšoj Jugoslaviji.Neki su , na žalost tu dali svoje živote.Zbog svega ovog  sjećanje na  velike heroje nikada ne smije nestati, naglasio je Telarević.

U MUSIĆIMA PALILI KUĆE I LJUDEU Musićima  je evoicirano  sjećanja  na deseti juni 1992. godine, kada  je agresor zapalio selo  i tom prilikom stradali mještani ovog sela.Mnoge od njih su odveli u logore smrti, odakle se na žalost nisu vratili.

Mještani Musića  kažu da im teško pada činjenica da za te zločine niko nije odgovarao.

I  zaista je tako, niko od čelnika  Srpske općine Hadžići nije odgovarao. Tužba za zločine nije ni podnesena.

Nije podnesena tužba ni protiv komandanta kasarne u Lukavici.Samo u jednom danu, pred očima oko 300 zatočenika, do smrti pretučeno 46 hadžićana, za čijim kostima se i danas traga.A sve se zn a.Ko je to i kada učinio, po čijem naređenju, ama baš sve.

Samo se ne zna hoće li  i kada  nadležni u općini Hadžići za te i druge zločine podnijeti tužba.

.Koliki je bio zločin  u Musićima govori i činjenica da su tog dana u kući život zapalili Ismeta Musića. A tužbe nama.

ZAŠTO LAŽI !

Gorka je i  činjenica   da nadležni u općini Hadžići od 2007. godine izbjegavaju da isprave kardinalne greške iz knjige Vahida Alađuza „Svjedoci istine“ , gdje piše da su  hadžićki  civili nestali ili poginuli kao pripadnici  teritorijane odbrane. Da nisu ubijeni, da nisu odvedeni u logore, da nisu bili u životom štitu, da nisu vođeni u smrt…

  Ko i zašto neće da kaže istinu, zašto se brane zločini,zašto se ne kaže istina  da su  ubijani u živom štitu, umirali u mukama od batina kao 46 logoraša u Lukavici, ubijani na prvim borbenim linijama prilikom prinudnih radova u logorima i drugi najbrutalniji način.

PO ČIJEM NAREĐENJU?

 

Zašto se skrivaju zločini druge strane? Po čijem naređenju ? Zar to  nije žalosnu, tužno, jadno, nema čovjek riječi da  istaže bijes  na sramotnu činjenicu  da 13 godina izbjegavaju realizovati zaključak Općinskog vijeća da se sve greške isprave i štampa nova knjiga. A taj  jedoglasan zaključak, na zahtjev građana,  donesen  odmah  po izdavanju knjige.

Na  ovu temu četiri puta postavljana su vijećnička pitanja, četiri puta daju se različiti odgovoru poput da za tu namjenu općina Hadžići nema para.

ZA PAVELIĆEVOG DIPLOMATU NADLEŽNI  IZ BUDŽETA ŠTAMPALI KNJIGU

Imali su pare da štampaju knjigu Envera Čolakovića koji je služio ustaškom režimu  Ante Pavelića.

Štampali su knjigu čovjeka koji je bio u diplomatiji fašističke Nezavisne državne Hrvatske ( bio ataše na kulturu ) za njega je općina Hadžići  imala  para, štampala mu knjigu, organizovala promociju.

 

TUŽNO I ŽALOSNO

Zar  nije  tužno i žalosno.Treba njegovati i cijeniti nekog ko je služio ustaškom režimu, bio u diplomatiji  Pavelićeve NDH ,ko je  služio fašizmu.

Ta ista općina Hadžića, koja je štampala knjigu Pavelićevom diplomati, odbila je pomoći u izdavanju knjige i dokumentarnog filma  Remzije Balića „Šest logora pakla“. Koja govori istinu o stradanju Hadžićana u logorima pakla i smrti, gdje  su  i kada počinjeni zločini, na koji način….Te istine 2012. godine, prije izdavanja knjige ,  Balić dobiva prijetnje da je ni po koju cijenu ne  smije izdati. Ako to učini prijećeno mu je da će snositi posljedice , biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine ,biti  izbačen s posla…, što je javno iznosio u medijima.

To su ti koji se danas predstavljaju patriotima, koji vam vaze  na mnogim manifestacijama , koji govore da su svi krivi osim njih.

A ti isti htjeli  da nova škola u Hadžićima  nosi ime po  Pavelićevom diplomati , koji je služio ustaškom režimu.

Umjesto naših heroja, koji su životima i dijelovima tijela branili zemlju, ginuli…

Za njih je veći , značajniji,   diplomata koji je služio  fašističkom, ustaškom režemo Ante Pavelića

Zar nije žalosna  činjenica da su u dva navrata tu incijativu progurali na sjednicama OV Hadžići.Na toj sjednici sjedili i bivši borci, učesnici rata…. Sreća je samo što su tu sramnu incijativu spriječili u  Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo.

 

BORAČKA UDRUŽENJA

Boračke organizacije danas su pod patronatom stranke, kaže naš sagovornik, istaknuti borac, koji kaže da su pravi borci u drugom planu.

– Šta im kažu stranke  udruženja   rade.Pravi borci  danas teško  mogu doći do izražaja.Prije dvije godine udruženje porodica šehida općine Hadžiće trebalo  dati saglasnost da se štampa nova knjiga Vahida Alađuza „ Svijedoci istine“, što je bio i jednoglasan zaključak Općinskog vijeća.Pitam vas što će sada  načelniku  općine saglasnost  jednog udruženja  ako je to bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća. Izuzev da se ne relizuje zaključak Općinskog vijeća od prije 13 godina, da odgovornost  sada prebaci na drugu stranu.

VIJEĆNIČKA PITANJA

Četiri puta na sjednici Općinskog vijeća traži se realizacija zaključka od prije 13 godina.  Zar to nije strašno, da ne bi  rekao  veću tešku riječ…. Siguran sam dok je ovaj vlast ,nova knjiga   „Svijedoci istine „ se neće štampati. Recite vi  meni kako sada imamo duplo više boraca, nego što smo stavrno imali. Kako to da je nečija supruga primala boračku penziju, a pušku nije ni vidjela.Pitam vas hoće li sada vratiti pare .Šta rade boračke organizacije, da li su pokrenule pitanje odgovornosti….

ZA OVE SE NISMO BORILI

Danas sve manje ljudi dolaze na obilježavanje značajnih datuma, jer za ovu nepravdu i lopovluk se nismo borili….., kaže naš  sagovornik, veliki borac, koji je ističe, kao i mnogi drugi veliki junaci danas u drugom planu.Danas, na žalost,  do izražaja dolaze  profitera,  stranački poslušnici…..

 

 

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *