Obilježen „ Dan nestalih „: Još se traži 74 Hadžićana

Published On 25. May 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

U kasarni „Slaviša Vajner-Čiča“u Lukavici, pred očima oko 300 zatočenika  izdvojeno i mučki ubijeno 46 logoraša, za čijim skeletima se još uvijek traga.

-Danas se sudi ljudima koji su branili narod od pokolja, dok zločinci mirno šetaju i smiju  se.

-Zašto u Općini Hadžići odbijaju ispraviti kardinalne greške iz knjige „Svjedoci istine“, Vahida Alađuza, koja je najbolje odbrana za drugu stranu.

-Zašto su odbili pomoći u izdavanju knjige i dokumentarnog  filma  Remzije Balića, koja govori istinu o zločinima,  koja je prema mišljenju Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu  optužnica za zločine na području općine Hadžići.

 CVIJEĆE NA SPOMEN-OBILJEŽJE…

 U povodu Dana nestalih, koje organizuje Udruženje za traženje zarobljenih i nestalih općine Hadžići, danas je položeno cvijeće na  spomen-obilježje.

 -Najviše Bošnjaka u Hadžićima nestalo je krajem maja s toga smo odredili da  Dan nestalih općine  bude upravo ovaj datum, 25. maj. Evo ove godine to se poklopilo sa drugim danom Ramazanskog bajrama koji je između ostalog i Dan šehida. S obzirom na vanrednu situaciju i pandemiju koronavirusa nismo pravili uobičajeni tevhid za nestale već je imam Gradske džamije Hadžići Hašim ef. Zahirović proučio Hatmu, a dova je proučena tokom Bajram namaza i dan ranije na džuma namazu”, kazala je sekretar Udruženja Ferida  Nišić.

 U NAJVEĆIM MUKAMA UMRLO 46 LOGORAŠA

 I nakon 28  godina još uvijek se traži  74 „nestalih“. Mada se zna  da nisu nestali, već umirali od premlaćivanja,na  kopanju rovova, na prvim borbenim linijama, ubijani u živom štitu…

Najviše njih u jednom danu mučki je ubijeno u kasarni „Slaviša Vajner- Čiča „ u Lukavici. Čak 46 zatočenika umrlo je od batina u najvećim mukama.Ovdje se sve zna.Ko je počinio zločin, kada,po čijem naređenju, ko je napravio spiskove, crvenom olovkom ispred imena zaokružio imena koja trebaju nestati…

ZAŠTO NEMA TUŽBI

 I poslije 28 godina postoje  svijedoci, logoraši koji su bili  tu, gledal neviđene zločine. Istina, sve ih je manje.Umiru, a tužbu protiv komandanta kasarne u Lukavice nadležn u općini Hadžići nisu ni podnijeli. Ljude tukli do smrti.Umirali od batina, u velikim mukama, uz  jauke koje su se prolamale kasarnom. Kakav zločin!

 NEVINI ODGOVARAJU,ZLOČINCI SE ŠETAJU

 Dok se danas već devet godina sudi nevinim Hadžićinima koji su branili narod od pokolja, tužba protiv čelnika  takozvane Srpske općine Hadžići nije ni podnesena…Niko od čelnika nije ni odgovarao. Zločinci mirno šetaju i smiju se žrtvi.Žalosna činjenica!

 ZAŠTO TUŽBA NIJE PODNESENA?

 Zašto,  kad-tad to će se jednog dana morati objasniti.Tolika općinska administracija, toliko boračkih udruženja, a tužba nije podnesena.Zar to nije tužno i žalosno.

Od 2011. godine, pred Sudom BiH, sudi se  osmorici  nevinih političkih, vojnih i policijskih  čelnika koji su branili narod. Njima se sudi,a zločinci mirno šetaju.Njima se sudi, a nadležni u Općini Hadžići poslije toliko godina  tužbu nisu ni podnijeli.

I ne samo to. Izdali su knjigu „Svjedoci istine“, po kojoj nije bilo logora,mučenja, ubistvava…  Prema knjizi Vahida Alađuza, koju  je finansirala Općina Hadžići , oni su poginuli, nestali…nisu mučki ubijeni u živom štitu, na prinudnom radu na prvoj borbenoj liniji…

ZAŠTO SE NE ISPRAVE GREŠKE ?

 Građani 13 godina traže da se greške isprave, pitaju zašto je  ta knjiga, koja  je finansirana iz budžetskih sredstava, njihovim parama, danas najbolja odbrana drugoj strani.

Kome to odgovara? Zašto se to čini? Iz kojih razloga?

KOME NEODGOVARA ISTINA

S druge strane čovjek koji je objavio pravu istinu o zločinima nad stanovništvom ove općine danas se progoni.Ti isti morati će i to  kad-tad objasniti .

Zašto  su odbili pomoći  u izdanju knjige i dokumentarnog filma „Šest logora pakla“? Zašto  istina nekon ne odgovara, ako je po mišljenju Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu knjiga Remzije Balića optužnica za zločine na području općine Hadžići.

 Mnogo je pitanja na koje će se, kad- tad morati dati odgovor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *