DAN ŠEHIDA:  Sjećanje na heroje koji su životima branili i  odbrani zemlju

Published On 25. May 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Na svim šehidskim mezarima u Hadžićima danas je položeno cvijeće i proučena Fatiha. Centralna manifestacija održana je na šehidskom mezarju Karhimani u Pazariću, gdje se nalazi i spomen soba, u kojoj se čuvaju uspomene na velike heroje koji su slabo naoružani branili i odbrani svoju općinu i BiH. U prisustvu velikikog broja građana pručen je Jassin, te se još jednom prisjetili  teških, ali slavnih dana  u odbrani Hadžića i BiH.

Dan šehida podsjeća na obavezu da se ne zaboravi vječni dug prema hrabrim borcima, braniteljima koji  položili živote u odbrani BiH.Vječno moramo da pamtimo i ne zaboravimo djela koja su učinili sinovi naše BiH, sinovi  općine Hadžići. Spomen na njih moramo odgovorno čuvati, promovirati i afirmisati, trajno se sjećati njihovog djela, rekao nam je Mirsad Telarević, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca općine Hadžići

 Šehidi su vremenom vječno urezani svjedoci i sudionici stvaranja slobode i odbrane Bosne. Na putu do slobode bili su nošeni idealima vjere, snagom šehadeta i imana. Šehidi su ruže mirisne i plodna stabla vjere, sloboda naših Hadžića i lijepe domovine Bosne i Hercegovine čiji spomen imamo odgovorno čuvati, promovirati.Ovog su riječi jednog od građana Hadžića na šehidskom mezarju Karhimani.

SRCE JAČE OD TEHNIKE

 Svoje ognjište, mjesto , općinu, zemlju branili su srcem. Goluruki jurišali na čelične grdosije, ostajali brz dijelove tijela, ginuli.Ali sačuvali su zemlju, nisu dali da je pokore.

SRAMNE ODLUKE

 Zar  zato  nije sramna odluka  nadležnih u općini Hadžići  i vijećnika OV-a, koju su  donijeli  da  prije četiri godine,  da ni jedna od 149 ulica, škola niti druga ustanova ne nosi ime po nekom velikom heroju Hadžići.

Tu su donijeli oni koji se busaju u prsa i predstavljaju kao patrioti, koji će sutra reći da su svi drugi krivi osim njih. Bez imali stida i srama.

A ti isti htjeli  da nova škola u Hadžićima  nosi ime po  Pavelićevom diplomati , koji je služio ustaškom režimu.

Umjesto naših heroja, koji su životima i dijelovima tijela branili zemlju, ginuli…

ZA NJIH VEĆI PAVELIĆEV DIPLOMATA

 Zar nije tužno i sramno da je za njih  veći , značajniji,   diplomata koji je služio  fašističkom, ustaškom režimu Ante Pavelića ( bio ataše za kulturu) u  NDH.

Zar nije žalosna  činjenica da su u dva navrata tu incijativu progurali na sjednicama OV Hadžići.Na toj sjednici sjedili i bivši borci, učesnici rata…. Sreća je samo što su tu sramnu incijativu spriječili u  Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo.

  ZAŠTO JE UKINUT  FOND KOJI NOSI IME PRVOG ŠEHIDA  HADŽIĆA?

Zar ih nije stid što su ukinuli fond koji je nosio ime po prvom šehidu općine Hadžići. O tome Hidajat Hujić, autor više knjiga piše, citiramo:

Poslije okončanja agresije na BiH i povratka hadžićana u svoje Hadžiće, prvi poslijertni organi vlasti Općine Hadžići su osnovali Fond za stipendiranje učenika i studenata i dali mu naziv “Mehmedalija Hujić”, kako bi se ovaj istinski patriota i gazija sačuvao od zaborava.

Navedeni Fond za stipendiranje je egzistirao do 2013.godine kada je konačno ugašen. Tako se postupa sa onima čiji se lik i djelo treba omalovažiti, a njegov doprinos u odbrani domovine svesti narodski kazano “u ravan”, pa makar i kao šehid ležao u kaburu 28 godine, piše Hidajet Hujić i kaže:

Na drugoj strani postoje oni poslušni i podobni koji se retroaktivno forsiraju i ukivaju u zvijezde, pa makar i nebili zaslužni, jer je sada trenutno „dobar vakat za pogana insana“, a notorna je istina da historiju pišu živi a ne umrli.

 KO SU SVE ŠEHIDI ?

Hidajet Hujić dalje piše, citiramo:

Na spomen pločama ispred škola u Hadžićima, Pazariću i Tarčinu, pored časnih šehida koji su položili svoje živote za svoj din i domovinu, nalaze se imena osoba koje su umrle prirodnom smrću (koje sam ja gasulio i klanjao im dženazu) a u evidencijama se vode kao šehidi.

 Također se nalaze imena osoba koje su izvršile samoubistvo vješanjem, aktiviranjem bombe u alkoholiziranom stanju, iz pištolja, kao i međusobnim obračunima prilikom provođenja humanitarne akcije Padobran, poginulih od visokog napona struje prilikom krađe trafo-ulja, pa čak i osobe koja je počinile samoubistvo u jesen 1991.godine, kao i osobe koja je poginula u saobraćajnoj nesreći u jesen 1996.godine.

 PRIMJEDBA NA KNJIGU „SVJEDOCI ISTINE“- KO IMA PRAVO PISATI NEISTINE ?

U knjizi Svjedoci istine, koja je štampana pod pokroviteljstvom Općine Hadžići ,na trošak budžetskih sredstava, a sam njen naslov dovoljno govori, nalazi ime samo jednog pripadnika 77. riječke brigade, iako je u samo jednom danu (16.juni 1992), poginulo 16 pripadnika te brigade na prostoru općine Hadžići, piše Hujić i kaže:Ostalih 15 poginulih pripadnika ove brigade niko i nikada ne spominje.

U naselju Zovik istog dana i od iste granate su poginule dvije muške i jedna ženska osoba. Jedna osoba je registrirana kao šehid u knjizi Svjedoci istine, a ostale dvije nisu. Pitam Vas, je li došlo vrijeme da Bošnjaci međusobno krvna zrnca prebrojavaju.

U pomenutoj knjizi se nalazi ime osobe, rođene u gradu udaljenom 90 km od Hadžića, koja se u svom gradu školovala, živjela, radila, i u svom gradu je “nestala”, nije ekshumirana, a sud je istu proglasio umrlom. U toku agresije nije nikada nogom kročila na tlo općine Hadžići – a ista osoba se vodi kao pripadnik V.J. 5072 iz Hadžića, od 16.aprila 1992. Kakva je to istina, pita se Hujić?

13 GODINA ČEKA SE REALIZACIJA ODLUKE OV HADŽIĆI

Hoće li se i kada ispraviti greške koje  su građani  tražili odmah nakon izdavanja pomenute knjige i  štampti nova  ostaje da se vidi.Na ovu temu  u četiri navrata postvaljena su vijećnička pitanja, Odmah po izdavanju knjige, 2007. godine,  na sjednici Općinskog vijeća donesen je jednoglasan zaključak da se sve greške isprave i štampa nova kniga, ali realizacije još uvijek nema.Prije dvije godine, na postavljeno  vijećničko pitanje nadležni u općini Hadžići su odgovorili je da će se to uraditi ako  zatraži udruženje porodica šehida općine Hadžići.

Zar nije čudno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *