Smjena Pećanca u četvrtak, (ne)poznato ko će biti na čelu Službe za zapošljavanje

Published On 15. June 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – U četvrtak će se održati sjednica Upravnog odbora JU „Služba za zapošljavanje KS“ na kojoj će biti razriješen direktor Nermin Pećanac (NBL), a imenovan vršilac dužnosti direktora. 

Nakon što je 21. maja Skupština KS razmatrala Izvještaj o radu JU “Služba za zapošljavanje KS” za 2019. godinu koji je dobio podršku 17 zastupnika čime on nije usvojen, uslijedilo je imenovanje novog UO 1. juna koji ima zadatak razriješiti Pećanca, te imenovati osobu koju je predložila nova većina u Kantonu Sarajevo.

Kako je to ranije najavljivao u medijima zastupnik SBB-a Fahrudin Pecikoza za v.d. direktora Službe bit će imenovana Edina Ljubuškić iako joj Pecikoza tada nije znao ni prezime. No, kako saznaje Patria nezvanično, to imenovanje je upitno pa bi se na sjednici UO moglo dogoditi i da bude predloženo drugo ime.

Na prijedlog ministrice rada i socijalne politike Jasne Agić u UO imenovani su Emin Olovčić (predsjednik), te članovi Muhamed Bekto, Vildana Čelić, Mahir Lokvančić i Džemila Agić-Imamović.

Pećanac je 28. maja održao press konferenciju na kojoj je kazao da je u proteklim godinama počinjena šteta od 5,5 miliona KM u Službi, te je direktno pozvao ministricu rada i socijalne politike Jasnu Agić da podnese ostavku s obzirom da je bila na čelu UO. Upravo se dio Izvještaja koji je podnesen Skupštini KS odnosi na dio kada je Agić još bila u UO, a sadašnji član UO Muhamed Bekto v.d. direktora Službe. Stoga je nejasno kako je uopće cijenjen rad Pećanca za 2019. godinu kada je zvanično dužnost obavljao nešto više od pet mjeseci.

Pećanac je na toj press konferenciji upozorio na povezanost ministrice Agić i Bekte kada je riječ i o zapošljavanju brata ministrice Agić u Centru za socijalni rad, a gdje je Bekto bio supervizor. Vrlo brzo Bekto je napustio Službu i prešao da radi u Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.

Sve nezakonitosti o kojima je govorio Pećanac i u Skupštini KS i na press konferenciji prijavljene su na više adresa, a u toku je rad Federalne uprave policije na jednom od predmeta u kojem je saslušan Mahir Lokvančić, član UO i uposlenik Službe.

Pećanac je već najavio sudski spor zbog smjene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *