Kamenac čistite limunom, zagorjelu masnoću pjenom za brijanje…

Published On 15. June 2020. | By saliha | Magazin

Mnogo je jeftinije od proizvoda koje kupujete, a ima isti učinak

 

Sirće,soda bikarbona, limun, so… ali i druge stvari koje sigurno imate u kući mogu zamijeniti mnoge proizvode koje koristite za čišćenje kuće ili pranje veša. Osim što ne sadrže nepoznate hemikalije, i mnogo su jeftiniji od proizvoda koje kupujete, a imaju isti učinak.

Ljepljiva traka

Nakon što vam je ručak zagorio i masnoća se zalijepila za električni šporet, možete je ukloniti uz pomoć obične pjene za brijanje. Nanesite je na mjesto na kojem su mrlje, ostavite da djeluje 15 minuta i obrišite krpom. Zapečene mrlje nestat će bez traga.

Ako vam se često desi da pod ne možete pomesti do kraja jer se smeće i prašina lijepe na metlu, i za to ima rješenje. Nabavite obostrano ljepljivu traku, stavite je na ‘dlačice’ metle i pometite. Na ljepljivu traku će se sve zalijepiti i nećete imati problema s uklanjanjem dlaka i prašine s metle jer će sve ostati na traci.

Zagorjelu masnoću i hranu s tepsije možete lako očistiti uz pomoć maslinovog ulja. Stavite ga u posudu i tepsiju i potom nju stavite u rernu na 180 stepeni 20 minuta. Nakon toga višak masnoće i hrane klizit će s površine.

Ako želite da besprijekorno očistite mikrovalnu pećnicu, u tome će vam pomoći kora mandarine. Oguljenu koru stavite u mikrovalnu na tri minute pa je izvadite. Zatim uzmite spužvu i obrišite mikrovalnu pećnicu.

Kamenca na česmi možete se lako riješiti pomoću limuna. Prepolovite limun i polovicom prijeđite po površinama zahvaćenim kamencom. On će ubrzo nestati, a česma će blistati.  

Pranje voća

Kada kupujete voće i povrće u prodavnici ili na pijaci, nije ih dovoljno samo isprati vodom. Temeljito ćete ga oprati tako da u posudu stavite vodu i dodate sodu bikarbonu. U tu otopinu stavite voće, potom ga dobro isperite pod vodom i obrišite grubljim dijelom spužve.

Prirodno sredstvo za čišćenje možete dobiti od limuna, alkohola i sode bikarbone. Pomiješajte te sastojke u posudi i ostavite da odstoji. Takvu otopinu stavite u bocu s raspršivačem i očistite sve površine koje mislite da je potrebno dezinficirati.

„Čarobna“ mješavina

Očistite prozorsko staklo – pomiješajte četvrtinu šoljice bijelog sirćeta i tri šoljice vode u posudici i dobit ćete bolje sredstvo za čišćenje stakla od bilo kojeg komercijalnog proizvoda. Samo ga poprskajte i obrišite krpom.

Porculan i krom – istu mješavinu sirćeta iskoristite za čišćenje kupatila. Sirće je dovoljno blago tako da neće oštetiti keramiku i emajl, a kromirane slavine bit će sjajnije.

Obrišite pod – Umjesto hemikalija, pomiješajte pola šoljice sirćeta i tople vode u bočicu i špricajte po podu. Na početku i nije ugodan miris, ali mješavina sirćeta je dovoljno jaka za uklanjanje mrlja, a miris nestaje nakon što se pod osuši.

Namještaj, podovi…

– Parket jednom sedmično prebrišite vlažnom krpom umočenom u toplu vodu s eteričnim uljem bora, koji će mu dati sjaj i spriječit će rasušivanje.

– Tamniji drveni namještaj prebrišite otopinom tople vode i instant kafe, što će mu osvježiti boju. 

– Otiske od čaša na drvenoj površini uklonite majonezom

Unutrašnju stranu kore od banane utrljajte u kožni namještaj, čime će dobiti sjaj.

– Mrlju od hemijske olovke na kožnoj garnituri poprskajte lakom za kosu i obrišite.

– Kako biste ispolirali stari drvni sto, pomiješajte jedan dl maslinovog ulja i 30 kapi limunovog soka. Prebrišite kružnim pokretima i na kraju ispolirajte suhom mekom krpom.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *