GRIVIĆI I VRANČIĆI  Poginulo šest boraca koji su kod roditelja bili jedinci, tri porodice ugašene

Published On 19. June 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

U povodu obilježavanja 28. godišnjice pogibije pripadnika teritorijalne odbrane i MUP-a RBiH , danas  je  u Grivićima i Vrančićima  organizovano više manifestacija.

Bilo je ovo sjećanje na velike heroje, koji su se suprostavili tehnički daleko nadmoćnijem agresoru. Iako su znali da ga ne mogu odbraniti, ostali su u svome mjestu dok su imali posljednji metak.

U želji da sačuvaju svoje ognjište poginuli su: Hasan Dupovac, Emir Dupovac, Adnan Dupovac, Dinan Dupovac, Fahrudin Čović, Vahid Čović, Meho Čović, Derviš Mujić, Amir Mujić, Midhat Drina i Ejub Drina.

U džamiji u Grivićima proučen je tehvid , a na šehidskim mezarjima u Grivićima i Vrančićima položeno je cvijeće, pročena Fatiha i Jasin, te prigodnim govorima evocirana sjećanja na hrabre branioce, koji su narod i svoje mjesto branili do posljednjeg metka.

– Ovo je sjećanje na velike heroje odbrane Grivića i Vrančića. Hrabri mještani svoja ognjišta  branili su  mjesec dana, sve dok im nije ponestalo municije. Uz sami Tehnički – remotni zavod, vojnu ustanovu, gdje su bile velike velike količine oružja i municije, i gdje se proizvodila najmodernija vojna oprema, nalaze se  Grivići.Tom prilikom  počinjeni su veliki zločini.Da bi se stanovništvo zaplašilo, i da se više nikada ne vrate na svoja ognjišta, svaka kuća u ovim mjestima bila je minirana i sravljena sa zemljom, kazao je Mirsad Telarević, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca općine Hadžići.

Ostalo je zapisano da je tom prilikom poginulo čak šest mještana koji su kod roditelja bili jedinci.Tri porodice su se već ugasile pošto nemaju nasljednika.

 I za ove zločine niko nije odgovarao. I pored toliko godina  nadležni još uvijek  nisu podnijeli tužbu protiv odgovornih rukovodilaca takozvane Srpske općine Hadžići.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *