Jutros  u Hadžićima : Građani ostali i bez zamućene pitke vode

Published On 26. June 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Foto:Bespravna sječa ostavila posljedice

Godinama  su Hadžići  vodeća općina u KS po bespravnoj sječi. I  pored upozorenja nadležni ništa ne čine da se ovaj problem riješi. Čim padne kiša dolazi do zamućivanja izvorišta Krupa, odakle se pitkom vodom snadbjeva najveći dio stanovništva ove općine. Šuma se nemilosrdno sječe, najbolje poljoprivredno zemljište daje za izgradnju Arapskih naselja. Prodati su najljepših predjeli općine Hadžići.

Jutros su Hadžićani ostali  bez pitke vode. U  JKP „Komunlaac“ su nam kazali da je pukla glavna cijev, da je ekipa na terenu i da ne znaju kada će kvar biti otklonjen.

OGORČENI GRAĐANI

Nakon što su 22. juna građani dobili obavjest da je zbog kiše ponovo došlo do zamućivanja izvorišta „Krupa“,odakle se vodom  snadbjeva najveći dio općine  Hadžići, i da je bez predohnog prokuhavanja ne mogu koristiti za piće, jutros su ostali i bez zagađene pitke vode.

Građani su ogorčeni. Kažu već godin znaju  čim padne kiša da moraju ići u prodavnicu i kupovati  flaširanu vodu za piće, i da će doći do zamućivanja izvorišta Krupa.

Upozorenje stručnjaka da se prestane sa prekomjerom bespravnom sječom šume nadležni nisu ozbiljno shvatili, i sada  građani ispaštaju.

HADŽIĆI GODINA VODEĆI PO BESPRAVNOJ SJEČI

 Svake godine u informacijama Uprave sa šumarstvo KS, čija se informacija razmatra na sjednicama Općinskog  vijeća, govori se o ovome gorućem problemu na području općine Hadžići.To se isto konstatuje i u informacijama JKP „Sarajevo-šume“. Međutim, i pored  upozorenja da su Hadžići godinama  vodeća općina u KS po bespravnoj sječi, da nadležni moraju nešto preduzeti da ne dođe do neželjelih posljedica, uvijek bi se završavalo samo na tim konstatacijama.

GOLET UMESTO ŠUME

Na pojedinim područima šuma je totalno posječena, a u krađu često dolaze, kako se kaže u informacijama,  i šumokradice iz drugih općina.Nisu rijetki slučajeva i fizički napadi sa čuvare šume, pa čak i potezanje oružja.Očito krađa šuma postao je veliki biznis, i po tome Hadžići su godinama vodeća općina u KS.

ARAPSKA NASELJA

Na najljepšim predjelima općine Hadžići, i na najboljem poljoprivrednom zemljištu grade se i takozvana Arapska naselja, što još više usložnjava ovaj problem.Tako je u Kasatićima, nakon izgradnje Arapskog naselja u Crepljanima, građani ostali bez vlastitog prirodnog izvorišta pitke vode, koje izvire  ispod stijene,  slično kao na Buni kod Mostara.S tim, što je ovdje bio u pitanju manji potok. Istraživanja su pokazali da je i ljeti i zimi temperatura vode na ovom izvorištu bila uvijek ista,tačno  šest stepeni.

JESU LI  APRASKI DOLARI VAŽNIJI OD MJEŠTANA

Međutim, prema nalazu Zavoda za javno zdravstvo KS, sada voda na ovom izvorištu nije za piće.Prilikom izgradnje Arapskog naselja u Crepljanima previše se otišlo u  dubinu zemlje, narušen je prirodni sklop, i sada mještani ispaštaju.

Kad  im nestane vode sa gradskog vodovoda  koje kontrošiće JKRO „Komunalac“, sada ne mogu vodu koristiti ni sa svog prirodnog izvorišta.Građni su uputili otvoreno pismo  i nadležne  pitaju  da li su im  važniji  arapski dolari od mještana Kasatića.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *