Sjećanje na  mještane Binježeva :Tužno je i žalosno da  spomen-obilježje nije izgrađeno

Published On 11. July 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Još za vrijeme mandata bivšeg načelnika Halida Bajrića udareni temelji i ploča. Nakon njegovog odlaska , za toliko godina, ništa se nije učilo da se spomen-obilježje završi. Mještani ogorčeni što njihova manifestacija nije ušla u Program obilježavanja na području ove općine.

Još za vrijeme mandata bivšeg načelnika Halida Bajrića u mjesnoj zajednici Binježevo  počelo se graditi spomen- obilježje.Dolaskom novog načelnika Hamde Ejubovića ništa se nije učilo na njegovom završetku.Stoji tako  više od 15 godina. To je žalosno.Ovamo se busaju  patriotizmom,a kako čitamo ni do danas nisu podnijeli tužbu za velike zločine protiv čelnika  takozvane Srpske općine Hadžići…Od 2007.trebali su ispraviti kardinalne greške iz knjige „Svijedoci istine“,koju je izdala općina Hadžići i koja je štampana našim sredstvima , iz Budžeta , a koja brani drugu stranu. Tu  piše da  da su  svirepo ubijeni, zaklani ili spaljeni Bošnjci nestali, poginuli  kao pripadnici teritorijalne odbrane, nisu ubijeni od zločinačke ruke, nije bilo logora,  ubijanja, a spaljivali žive ljude.. Mada je, kako čitamo, prije 13 godina  bio jednoglasan zakjučak Općinskog vijeća da se sve greške isprave i štampa nova knjiga, to ni do danas nije učinjeno. Ta odluka, još jednom moramo ponoviti, osvojena  još prije 13 godina . To je tužno i strašno, i ne znamo kome je to u interesu,  kažu nam mještani Binježeva.

GODIŠNJICA STRADANJA

Godišnjica stradanja 42 stanovnika Binježeva   obilježena  je  kraj nedovršenog spomen-obilježja. Urađeni su temelji, ploča, ali odlaskom sa funkcije Halida Bajrića tu se stalo.Mada je sadašnji načelnik u više navrata obnovio mandat, ništa se nije učinilo da se spomen-obilježje dovrši.

Gradnjaje spomen-obilježja počela je  za vrijeme ranijeg načelnika.I danas tako stoji.To je i tužno i žalosno.Nadležni u općini Hadžići moraju znati da su sredstva u bužetu svih građana,  i da niko nema pravo da se tako  odnosi. Na spomen-obilježju planirano je da se ispišu imena svih ubijenih mještana. Djeca  moraju znati istinu o stradanjima, kazao nam je Enver Nizić, mještanin Binježeva.

Mada su u posljednjoj agresiji na našu zemlju učinjeni veliki zločini, niko od čelnika tzv. Srpske općine Hadžići i nije odgovarao niti je tužba podnesena.Mnogo je ovdje apsurda.Među svirepo ubijenim logorašima bilo je i mještana Binježeva. Mada se sve zna, ni za zločine u kasarni Lukavica niko nije odgovarao, niti je tužba podnesena.

SVE SE ZNA ,NIKO NE ODGOVARA!

-U kasarni u Lukavici 46 logoraša  ubijeni su na očigled oko 300 zatočenika iz Hadžića. Mada se sve zna ko ih je kada ubio i  po čijem naređenju, kada su iz Hadžića  odvenedi u logor “ SlavišaVajner Čiča“ u Lukavici, ko je bio komandant kasarne i sve  druge pojedinosti,  tužba za ove zločine još ni do danas, na žalost,  nije podnesena, rečeno je na skupu.

I ovog puta naglašeno je da godišnjica nastradanja  mještana Bnježevo mora ući i Program obilježavanja značajnih događaja i ličnosti u općine Hadžići.

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *